Astra 3 forum Astra H forum

Opel Astra H forum

Przebieg Opel Astra 3 forum gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Cz�ści do Opla Astra H Profesjonalne odzyskiwanie danych

Wymiana ref. Bixenon na standardowe i migająca kontrolka AFL

Moderatorzy: piotii, miranda

Wymiana ref. Bixenon na standardowe i migająca kontrolka AFL

Postprzez h3rflik » 1 lip 2015, o 07:39

Witam,
Zmieniłem reflektory Bixenonowe na standardowe i mam kłopot z migającą kontrolką AFL tzn. migała już wcześniej nawet jak były zamontowane bixenony ale coś w nich było uszkodzone i nie działało ani poziomowanie ani doświetlanie zakrętów i były ustawione na stałe więc się z tym pogodziłem. Teraz jednak chciałbym wyłączyć tą kontrolkę. Udało mi się pożyczyć op coma bo wyczytałem na jednym z forów, że należy wejść w nadwozie --> programowanie i tam ustawić, że AFL nie występuje i powinno być w porządku - tak też zrobiłem a kontrolka dalej jak migała tak miga :( Może ktoś z forumowiczów ma większe doświedczenia i opisałby jak krok po kroku wyłączyć tą opcję lub jeżeli jest wogóle taka możliwość za pomocą op coma zmienić w danych samochodu reflektory bixenonowe na zwykłe tak żeby wszystko się zgadzało. Chyba w danych pojazdu dalej widnieją bixenony bo sam sie raczej nie zaktualizował - niestety nie wiem gdzie tego szukać. Powiem szczerze, że jestem zielony w tych sprawach a z op comem mam pierwszy raz do czynienia.
Z góry serdecznie dziękuję za wszelką pomoc :!: :)
h3rflik
Nauka jazdy

Silnik: 1.9 CDTI Z19DT

Re: Wymiana ref. Bixenon na standardowe i migająca kontrolka

Postprzez drahe » 2 lip 2015, o 21:12

Wystarczy że w zegarach wyłączysz kontrolkę i już nie będzie migać :D
AHL/AFL (poziomowanie reflektorów) ustawiasz na nie występuje lub not present ;)
drahe
Weteran

Silnik: 1.8 Z18XE

Postprzez h3rflik » 3 lip 2015, o 16:00

No właśnie tak zrobiłem i nawet po ponownym podłączeniu op coma wyświetla się w opcjach do programowania "AHL/AFL nie występuje". Niestety to nic nie daje - kontrolka jak migała tak miga. Po odczytaniu błędów wyskakują dwa: U1112-00 oraz U1113-00 - podczas ich kasowania kontrolka na chwilę przestaje migać ale to dosłownie na jakieś 2 sekundy, po czym błędy wyskakują ponownie i kontrolka dalej miga:( Powiem szczerze, że to trochę denerwujące.
h3rflik
Nauka jazdy

Postprzez szmic » 3 lip 2015, o 20:00

jak nie będzie usunięty problem z instalacją świateł to możesz przestawiać w nieskończoność i efektu nie będzie
szmic
Weteran

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTJ

Postprzez drahe » 3 lip 2015, o 21:17

W następujących modułach: CIM, ECU, ABS - wejdź w konfigurację magistrali HS-CAN i ustaw moduł AFL/AHL na nie występuje.
To musi pomóc.
Na wszeli wypadek wklej raport diagnostyczny wygenerowany przez opcoma bo może być jeszcze jeden problem ;)
drahe
Weteran

Silnik: 1.8 Z18XE

Postprzez h3rflik » 3 sie 2015, o 13:17

Pojechałem jednak do elektronika, który w ciągu 2 min usunął problem - koszt 50 zł.
h3rflik
Nauka jazdy

Powrót do Karoseria, wnętrze, elektryka nadwozia