Witam,
Choć to mój debiut na forum to odrazu sie zwracam z pytaniem czy ktos się spotkał z takimi objawami w astrze 1.9 CDTI 150 PS....
Wiem że ktoś może napisac szukaj na forum ale właśnie dlatego piszę że nie mogę się doszukać jednoznacznej odpowiedzi choć wiele wątków sie przewija.
Mianowicie auto podczas normalnej jazdy wskazuje prawidłowo zależnie od obciązenia 4--6-8-10-12-15 l /100km
Na wolnych obrotach również prawidłowo między 0.5 a 0.9 zależnie czy silnik rozgrzany czy zimny.
Ale wystarczy że chcę delikatnie dodawać gazu powiedzmy na postoju to w pierwszym momencie wyskakuje w ułamuku chwili 30-50-czy nawet 80 l/100km ! a następnie już prawidłowo 2-3l/100km
Podobnie jest gdy jadąc odpuszę gaz to w pierwszym momencie pojawiają się prze ułamek chwili kosmiczne wartości na poziomie nawet ostatnio zaobserwowane 200l/100km oczywiście to jest przez chwilke potem zaraz wskakuje realne wartości 0.0 podczas jazdy.
Nic jeszcze nie robiłem ale nie chcąc robić niepotrzebnej roboty i zastanawiam się co moze być przyczną i czego się czepić?:)... czy może coś nie tak z pedałem gazu?
Czy moze z jakimś innym czujnikiem ?
Auto zdaje sie zachowywać normalnie w sensie dawkowania paliwa nie robiąc jakiś nie kontrolowanych wzrostów obrotów itp. ale komputer pokazuje bzdury nie do zakceptowania dając do myślenia czy coś innego w zwiazku z tym nie szykuje sie do uszkodzenia...
Próbowałem odczytać w aucie jakieś błędy w tym temacie z komputera ale nic nie pokazło w tym temacie.