Moderatorzy: piotii, miranda
przez whyduck10@interia.pl » 2 sie 2015, o 13:55
Hej. Mam problem już od dawna z moją asterką 1.3 cdti rocznik 2006
Nie mam oswietlenia bagaznika. zarówka nowa. po otwarciu klapy nic sie nie swieci.
drugi problem ( nie wiem czy powiązany z pierwszym) drzwii pasażera za kierowća nie pala swiatła wewnątrz oraz nie informują na zegarach ze sa otwarte. tak jakby cały czas były zamknięte.
pozostałe drzwii działają okej..
prosze opomoc
-
whyduck10@interia.pl
- Nauka jazdy
-
- Silnik: 1.3 CDTI Z13DTH
przez elmer » 7 sie 2015, o 11:16
Zwróć uwagę czy gdy otwierasz samą klapę bagażnika to czy na desce rozdzielczej świeci się kontrolka otwartych drzwi. Jeżeli masz otwartą klapę i brak lampki również na desce to masz uszkodzony kabel od krańcówki ( niestety w tym aucie niema czujnika krańcowego a wszystko zabudowane jest w zamku. Zazwyczaj koroduje szpilka od jednego kabelka i się rozpada) wtedy zostaje zakup zamka i porządne wyczyszczenie wtyczki ( bo stara szpilka pewnie zostanie w złączu od strony auta. ewentualnie można próbować rozbierać i na prosto puścić nowy kabelek.
Na zdjęciu prawy dolny róg zamka widać złącze ( wyłamanie 1 lub 3 szpilki powoduje brak sygnalizacji otwarcia i co za tym idzie oświetlenie też nie działa )
https://www.google.pl/search?q=wtyczka+ ... CfeicJE%3D
-
elmer
- Klubowicz
-
przez whyduck10@interia.pl » 7 sie 2015, o 16:42
jestes mistrzem. celna podpowiedz. ułamany jeden bolec. teraz bede zastanawiał sie jak to naprawic. narazie wybiłem bolec, przewód już był oderwany tez w tym miejscu. Ale zrobiłem próbe metodą "kamienia łupanego" i działa... czyli jest to podpowiedz trafiona w 100. dzieki
-
whyduck10@interia.pl
- Nauka jazdy
-
przez elmer » 12 sie 2015, o 15:19
daj znać jak kupisz gdzieś u kogoś tanio zamek bo ceny na allegro są dość zawyżone bo sam u siebie to zdiagnozowałem ale się przyzwyczaiłem a przydało by się to ogarnąć
-
elmer
- Klubowicz
-
Powrót do Karoseria, wnętrze, elektryka nadwozia