Tak jak w temacie długo odpala mi z rana moja asterka 1.7 cdti 101km. Jak byłem ostatnio w ASO na diagnostyce w sprawie ciśnienia w układzie chłodzenia to podałem też problem z odpalaniem. To powiedzieli mi że muszą zrobić test przelewowy co kosztuje następne 150zł. Teraz moje pytanie w sprawie tego testu Czy można zrobić go u zwykłego mechanika i ile on kosztuje? może znacie jakieś dobre warsztaty z okolic Zagłębia lub Śląska gdzie mógłbym podjechać to sprawdzić? Mam również pytanie jeśli to nie wtryski to co może być powodem słabego odpalania z rana ? Mam wrażenie że jak przekręcę 2 razy zapłonem i poczekam to czasami odpala szybciej praktycznie jak na ciepłym. Lecz to też nie jest regułą, zależy to od dnia.
Jeśli chodzi o temat ciśnienia to może też to dopne. Wcześniej pisałem na forum posta że ubywa mi płynu trochę i jest duże ciśnienie, po wymianie korka płynu raczej nie ubywa a znowu jest duże ciśnienie. Oddałem do ASO w sprawie diagnostyki. Oddali samochód i stwierdzili że te ciśnienie jest w normie... nie wiem co mam o tym myśleć bo widziałem u kumpla w tej samej astrze GTC z tym silnikiem i on ma ciśnienie mniejsze i jest to zauważalne. W ASO stwierdzili że uszczelka to raczej napewno nie jest bo tam są metalowe uszczelki i trudno jest je przegrzać itp
Myślę że narazie będę jeździł jeśli nic się dalej nie będzie dziać przez następne 2-3tys km to myślę że poprostu ten tym tak ma i tyle