Jakiś czas temu (a może od momentu zakupu - marzec 2015) wisi błąd ECN 017011. Z tego co zdążyłem wyczytać to przede wszystkim informacje są dosyć ubogie, ale chyba wygląda to na niewłaściwą mieszankę benzyna + powietrze. Do tego dochodzą objawy dławienia się na zimnym silniku. 2 razy dziennie się sytuacja powtarza - rano jadąc do pracy odpalam, dodaję gazu i się dławi, nie ma mocy, jakby nie pracowały 1-2 gary. To samo po 8-9h po pracy. Trwa to 10-15 sekund i wszystko wraca do normy. Wszystkie gary pracują, jest moc i mogę bez problemu wyjechać pod górkę z hali garażowej (wcześniej jest to niemożliwe w momencie dławienia się).
Najszybciej i najtaniej

Drugi błąd ECN 156171 pojawił się 3 dni temu wraz ze świecącą kontrolką "układ kontroli emisji spalin" podczas dość długiej trasy 2 x 250km ciągłej jazdy 120-140km/h. Jako, że skojarzyłem opis kontrolki w instrukcji z wcześniej opisanym prawdopodobnym błędem mieszanki spalania to nie robiłem metody nożnej na odczyt błędów. Teraz coś mnie tknęło i wyskoczył ten 156171. Wygląda to na tempomat, który w czasie wspomnianej już podróży używałem cały czas. Jednak nie odczułem żadnej usterki (mimo błędu) - no może poza częstym dodawaniem gazu przez tempomat, ale odebrałem to za sytuację na drodze - górka, wzniesienie i konieczność przyspieszenia do ustawionej prędkości. Powodowało to trochę szarpanie wozu, bo tempomat dawał gaz trochę, przestawał i znowu. Natomiast na gładkiej czy z górki nie było tego. Chyba jednak nic się nie działo.
Trzeci objaw widoczny, od momentu 1-szego błędu 017011, tylko na trasie przy większych prędkościach kiedy pedał gazu wciskam powyżej 80% zakresu. Dziwne zjawisko szarpania i coś jakby dławienia się w zakresie 80-90%, ale kiedy pojazd zaczyna przyspieszać 90-100% (gaz w podłogę) nie ma tego problemu, samochód ciągnie do przodu, nie ma szarpania. Tak samo do tych 80% nie ma szarpania.
Czy to wszystko może być/jest jakoś ze sobą powiązane?
Pozdrawiam
Seba, Gdańsk
Astra H Kombi, 1.8 Sport 125KM, 2004r
P.S. Przy okazji przydałby się jakiś magik z Trójmiasta (Gdańsk, Sopot, Gdynia), który by mi na komputerze sprawdził co jest konkretnie, ale konkretnie. Kilka typów to mam sam: cewka, lambda, egr.