Witam,jestem nowy na tym forum ale mam poważny problem i szukam rozwiązania gdyż już kilku mechanikow sie poddało i nie wiem co robic dalej.Moj problem polega na tym ze w astrze 3 2004 r 1.6 silnik z16xep zapala mi sie kontrolka cisnienia oleju ale tylko gdy silnik jest zimny,dokładniej to tak wygląda ze gdy silnik pracuje na ssaniu to kontrolka oleju gaśnie dopiero wtedy gdy obroty spadną na biegu jałowym do minimum,pózniej nie zapala sie wcale aż do momentu kiedy silnik nie ostygnie do takiej temperatury zeby znowu podnieśc obroty na zimnym silniku i w dalszym ciagu sie swieci az obroty znowu spadną do minimum.Zauważylem tez ze jak silnik jest ciepły i kontrolka ciśnienia oleju sie nie świeci to jak wtedy odepnę wtyczke z czujnika temperatury płyny chłodniczego to obroty sie automatycznie podnoszą do ponad 1 tys i zaraz zapala sie kontrolka cisnienia oleju,zapinam wtedy spowrotem wtyczke na czujnik temp cieczy obroty automatycznie spadaja do minimum i kontrolka oleju gaśnie odrazu.
O co moze w tym wszystkim chodzić?,dlaczego wyższe obroty na ssaniu zapalają mi kontrolke cisnienia oleju a jak opadą to kontrolka gaśnie?,dlaczego odpięcie wtyczki z czujnika temperatury plynu chłodniczego powoduje ponowne zapalenie kontrolki cisnienia oleju?.Czujnik cisnienia oleju zmieniony,cisnienie oleju zmierzone i jet ok,nie mam pomysłu w czym szukac problemu,pomoże mi ktoś? Pozdrawiam