przez kolekstas » 17 paź 2017, o 20:34
Witam.
Wymieniłem świece Z NGk na Iskry, ale nic to nie pomogło. Zastanowiło mnie, ze przy wymianie, przy wykręcaniu starych był strasznie lekki opór. Normalnie wystarczyło lekko przekręcić i się odkręcały. Nie wiem czy były zużyte czy dobre, ale był na nich biały nalot. Gniazda prze wykręceniem były zabrudzone jakby smarem, chyba olejem. Dokręciłem bez klucza dynamometrycznego, najpierw do lekkiego oporu, a potem jeszcze pół obrotu, wygrzałem.
Pal lich świece. Pojawiły się nowe problemy. Dwa razy już mi się zdarzyło, że po dwóch dniach postoju na parkingu akumulator był rozładowany. Naładowałem, pojeździłem tydzień, odstawiłem na dwa dni i to samo. Kupiłem miernik. akumulator ma 12, 45 V. Po włączeniu zapłonu 13,99 - 14,00 V czyli alternator ładuje. Podłączyłem szeregowo do minusa. Po odczekaniu kilku minut, przy zamkniętym aucie i wyłączeniu wszystkiego pobór oscyluje w granicach 0. 14 do 0. 10. Czy to normalne? Naczytałem się, że w tych modelach prąd może pobierać wadliwe radio. Mam cd30 i po wypięciu bezpiecznika miernik wskazuje dalej 0.10. Poszedłem jeszcze do schowka od strony pasażera , bo tam też jak czytałem może następować pobór. Odrazu zauważyłem, że plastikowa osłona jest przytopiona. Wyjąłem żarówkę była przepalona, no i nie ten rozmiar, bo podobno C5V mają dwa rozmiary. Tu był założony ten większy.
Dodam jeszcze, że od początku są problemy z oświetleniem kabiny. To znaczy, po odłączeniu akumulatora na chwilę po którymś razie nad lusterkiem i nad tylnymi siedzeniami wszystko świeci, ale gdy dojadę gdzieś na miejsce i sprawdzę to już nie świeci. Dodam, że w bagażniku oświetlenie jest ok. Zdemontowałem oświetlenie nad lusterkiem, okazało się że nie ma żarówki C10v, ( bo tam po bokach są dwie małe żarówki do czytania i w środku ta większa. Okazało się jeszcze że jeden styk w tej C10V lata. Wypiąłem kostkę, zeby sprawdzić co jest? Plastikowy zaczep na którym się trzy jest urwany.
Teraz mam takie pytania: Czy mogę przykleić nie ten plastik, tylko styk jakimś klejem? A jak tak to jakim? Czy to, że w obwodzie nie było żarówki, a styk był poluzowany ( latał w przód i tył) a druga żarówka powodowała zwarcie? Jak teraz sprawdzić czy w obwodzie pnie prąd? I w Jakiej pozycji powinny być przełączniki na tylnych siedzeniach na suficie. Tam jest : Pozycja 1 , Neutralny i Pozycja 0 ?
Jestem laikiem. Jeśli ktoś odpowie to z góry dziękuje.
Co do szarpania na LPG to po mieście jeżdżę na benzynie, a jak jadę dalej to włączam LpG. Szarpnie czasami na 2 przy dodawaniu gazu, ale najpierw muszę rozgryźć ten akumulator i oświetlenie.
Skasowałem też ,,checka"" ELMem 327 i od tamtej pory błędy się nie pojawiają. Jedynie pojawił się nowy P1112 ale check się nie zapala.