Astra 3 forum Astra H forum

Opel Astra H forum

Przebieg Opel Astra 3 forum gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Cz�ści do Opla Astra H Profesjonalne odzyskiwanie danych

błędy ,check 1,6 benzyna

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem benzynowym i LPG.

Moderator: piotii

Re: błędy ,check 1,6 benzyna

Postprzez mamaj » 13 lut 2016, o 13:49

Dałem auto do elektryka sprawdził cała instalację i powiedział że jest ok, tylko w tym aucie jest taki mankament, że jak jest u elektryka to działa i wszystko ok a jak tylko ja do niego wsiądę to gaśnie i elektryk gada tylko, że najlepiej by było jak by u niego na warsztacie zgasło a zgasnąć nie chce to by dokładnie wiedział co i jak. Nie wiem czy elektrycy się nie znają czy coś.....
mamaj
Kierowca

Silnik: 1.6 Z16XEP

Postprzez umek19 » 13 lut 2016, o 16:21

przerabiałem taki silnik w astrze g czyli 2(pare w vectrach ale tamte miały inne problemy) nie wiem czy taki sam ale chyba to był z albo x1,6xel, samochód odpalał na zimnym i jak chwile popracował i sie nagrzał, gasł, jak zgasł można było go odpalić błędów brak a samochód gasnie, winny był egr a włąściciel twierdzi, że pół roku temu wymieniał egr. Samochodem można było tylko jeżdzić z odpietym egr'em więc pojechał tak i własciciel się pyta czy tak może jeżdzić bo już nie chce znowu nowego kupować a z tego co wiem i sprawdzałem to samochód tyle samo palił, ciszej pracował ale tak jak by "twardziej" i szybciej wkręcał się na obroty. W przedstawianych tu przypadkach trzeba coś odpiąć i testować, ok czek sie bedzie palił ale wiemy czemu i sprawdzamy, pomogło to podejmujemy dalsze decyzje
Białystok. Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć – nie liczy się.
umek19
Weteran

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTH

Postprzez mamaj » 16 lut 2016, o 19:12

Elektryk sprawdził całą instalacje przeczyścił styki i dzisiaj po przejechaniu 18 km znowu to samo....... ma ktoś jeszcze jakieś koncepcje.... mi się wydaje że ten problem pojawia się podczas dodawania gazu...
mamaj
Kierowca

Postprzez umek19 » 17 lut 2016, o 02:41

fajne te elektryki, przecież bez przepływki da sie jezdzic ale bez cewki nie ale to nie ona ani nie przepływka. obok akumulatora jest BCM i komputer silnika ECU i to raczej wina kmputera silnika zanieś gdzieś go do naprawy lub wyślij pełno tego w internecie
p.s gdybys napisał jak człowiek to i pomocnych byłoby wielu np. tak:
P0201 Cylinder 1 Injector Awaria obwodu
P0202 Cylinder 2 Injector Awaria obwodu
P0203 Cylinder 3 Injector Awaria obwodu
P0204 Cylinder 4 Injector Awaria obwodu
P0230 Cewka przekaźnika pompy paliwa
P0650 Uszkodzenie lampki kontrolnej pracy silnika MIL
P1550 Awaria silnika elektronicznie sterowanej przepustnicy - Brak sygnału startowego po uruchomieniu silnika
P1600 Sterownik - uszkodzenie programu
P2103 Brak komunikacji z CAN-Bus
P2104 usterka obwód siłownika tps
P2108 Komputer sterujacy elektronicznym systemem klapy przepustnicy (E-gas)
P2139 brak komunikacji CAN z magistralą CIM Sprawdź czy Twoje auto kwalifikuję się do akcji serwisowej Opla
Białystok. Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć – nie liczy się.
umek19
Weteran

Postprzez elektron1234 » 17 lut 2016, o 08:32

Witam
Poprostu trzeba sprawdzic pinologie ECU wedlug schematu i wszystko bedzie jasne
To jednak wymaga poswiecenia czasu a nie tylko czyszczeniu kostek ( chociaz czasami jest tez "zielenina")
To niestety mozolna praca
Moj tel 509674475
elektron1234
Klubowicz

Postprzez umek19 » 17 lut 2016, o 18:12

bo opel to zawsze miał pomysly w starym sieslu 1,7 i 2.0 zamontowali komputer na silniku itp w obecnych cdti 1.9 i 1.7 zamontowali komputer pod zderzkiem nawet potrącenie jeża może go uszkodzić, a w 1.6 znowu na silniku, czy oni nie maja gdzie tego zamontować? szanse na niekontaktujące piny niby wynosza 50% ale realnie mniej niż 1% bo na internecie jest pełno tego , że pada sterownik silnika a na aukcjach i stronach każdy proponuje naprawe,
Chcesz sam napraw to nic trudnego tylko trzeba miec stalowe nerwy i troche czasu https://www.youtube.com/watch?v=zT1EU66U28U
Mozesz kupić uzywany ale musisz mieć pin albo bez pinu i odczytać pin, na uzywanym bez dopisania do samochodu nie odpalisz.
może to cię pocieszy :D https://www.youtube.com/watch?v=t64CnfrNTs4
umek19
Weteran

Postprzez mamaj » 17 lut 2016, o 22:13

Napisałem tak bo nie mam zielonego pojęcia o tych kodach wyszukałem w internecie i przepisałem. Więc co najpierw dac do sprawdzenia skrzynke bezpiecznikowa czy ten sterownik ???
mamaj
Kierowca

Postprzez umek19 » 17 lut 2016, o 23:39

są na forum co psuło się im BCM ale wygląda to naprawdę na sterownik silnika- zadzwoń lub zajdz do ludzi i zapytaj się, powiedz im jakie masz objawy,błędy , nie wiem ile kosztuje naprawa ale myślę , że cena nie powali cie z nóg , obstawiam 150-200zl
umek19
Weteran

Postprzez mamaj » 18 lut 2016, o 14:58

ok to spróbuję dać do naprawy ten sterownik tylko dla pewności jeszcze dam fote czy dobrze rozumiem o co chodzi

Obrazek

czy dobrze zrozumiałem ???
mamaj
Kierowca

Postprzez umek19 » 18 lut 2016, o 15:04

TAK TO TO
umek19
Weteran

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Napęd, silniki benzynowe i LPG