przez smile2524 » 13 kwi 2016, o 22:51
Ja stanowczo odradziłabym założenie gazu do tego silnika. Mój problem nie został jeszcze rozwiązany. Ostatnia wersja naprawy to szlifowanie głowicy i spasowanie gniazd ( przypomnę, że diagnoza to dużo za małe:) luzy zaworowe ). Koszt 2000 zł. Może warto zanim założy Pan gaz do samochodu sprawdzić jak się mają luzy zaworowe u Pana. To jest prosta czynność, można to łatwo zmierzyć. Jeśli parametry są ok albo w górnych granicach norm, to może nie trzeba się obawiać. W innym przypadku może Pana spotkać to co mnie spotkało czyli same kłopoty. Pierwsze serwisowanie po założeniu gazu, po przejechaniu 1000 km. jest bezpłatne. Potem co ok. 10 000km. należy robić przegląd ( filtry i cos tam rutynowo jeszcze )- koszt 100 zł.za kazdym razem. Ja już miałam wymieniany 2 razy dodatkowo jakiś zawór - 80zł., wymieniłam wtryskiwacze, bo samochód się zacinał -400 zł., na regulację zmuszona byłam jechać kilka razy, naprawiałam sterownik benzyny. Spalanie - na 33 l gazu ( tyle tankuję ) przejezdżam w mieście ok.250 km, w trasie ok 300 km.Zawsze jednak coś benzyny też dolewam ( ok. 3l. na tankowanie ). Ale co z tego, jak koszty napraw są duże i tak naprawdę oszczędności na gazie idą w koszty napraw...Przegląd samochodu z gazem do dowodu rejestracyjnego co roku jest też o kilkadziesiąt zł. droższy ( o ile się nie mylę 180zł. ) niż na samej benzynie.