przez sparspar » 31 mar 2015, o 20:59
Gdyby sonda wskazywała 500mv to nie kontrolowałaby składu mieszanki.
Wytłumaczę Ci to na chłopski rozum:
Gdybyś miał przejść ciemny tunel w linii prostej o długości 10 metrów i szerokości 1 metra. Co zrobić aby przejść idealnie po środku w linii prostej? Wtedy najlepiej byłoby lewą i prawą ręką dotykać ścian(odmierzać odległość). Raz lewa , raz prawa ręka i tak do końca.
Tak samo działa sonda lambda- ona musi oscylować aby złapać nasz "środek" czyli 500mv inaczej jest to tak zwana mieszanka stechiometryczna 14,7:1,lub Lambda=1. Może to Ci pomoże bo ja mam zawsze problem z wytłumaczeniem jak ktoś mnie pyta. Najlepiej jakbyś rozgrzał auto i przy jeździe (wyższych obrotach) sprawdził jak zachowuje się sonda - bo jak "długo" jest blisko zera to świadczy o ciut ubogiej mieszance. Sprawdż czy przy jeździe też masz 75mv.
Pozdrawiam
ps. jeszcze mi przyszło do głowy, Jak w cyrku gościu idzie po linie i trzyma kij(buja nim na lewo i prawo) -dzięki niemu idzie po środku - musi bujać czyli "oscylowac":). O to cała filozofia w sondzie o której ludzie tak piszą i nie do końca nie rozumieją...już prościej wytłumaczyć nie umiem
Zakładając swój wątek sprecyzujcie problem bo nikt nie czyta w myślach i nie wie jakie błędy Wam wyskakują.A potem starajcie się ukończyć każdy rozpoczęty wątek.