Witam. Piszę do Was bo już powoli tracę cierpliwość Otóż sprawdzając jakiś czas temu metodą gaz-hamulec wywaliło mi w Astrze następujące błędy:
ECN30000
ECN30100
ECN30200
ECN30300
ECN30400
ECN31400
ECN130000
Pojechałem więc do mechanika, który stwierdził wypadanie zapłonu na wszystkich cylindrach i wymienił świece. Jakiś czas był spokój. Później pojawiły się te same błędy ponownie. Diagnoza mechanika: cewka zapłonowa. Wczoraj oddałem auto do warsztatu celem wymiany cewki. Dziś odebrałem auto i po przejechanie ok. 40 km wywaliło mi znów te same błędy. Nie wiem już co może być tego przyczyną. Dodam, że od początku wraz z pojawieniem się błędów zapalała się również żółta kontrolka - Układ kontroli emisji spalin. Dziś było tak samo - w czasie jazdy zapaliła się owa kontrolka, po przyjeździe do garażu sprawdziłem błędy i znów w/w błędy. Panowie co może być tego przyczyną? Czy zapalenie się kontrolki od układu kontroli emisji spalin może być powiązane z wypadaniem zapłonu? Proszę Was o porady co robić. Pozdrawiam, Kuba.
Dodatkowo zauważyłem a raczej poczułem już jakiś czas temu, że strasznie szarpie przy ruszaniu.