przez mamaj » 22 sty 2016, o 20:07
Witam
Jestem nowy na forum. Jeśli piszę w niewłaściwym temacie proszę o delikatne traktowanie.
Mam nieco podobny problem z astrą silnik 1.6 benzyna bez instalacji LPG, a mianowicie problem jest następujący:
Pewnego dnia jechałem astrą po przejechaniu ok. 50 km żółta kontrolka Check i toru jazdy spadek mocy i silnik stanął wyłączyłem autko przez około 2-3 minuty nie dało rady odpalić potem wszystko ok zapaliłem jechałem normalnie do następnych 60-70 km znowu to samo. kolejnego dnia i przez dwa następne autko jeździło normalnie. Parę dni temu stało się coś takiego jadę znowu Check i stabilizator jazdy spadek mocy i koniec jazdy jak chciałem zapalić autko to mi akumulator świecił na czerwono i nie da rady odpalić po jakimś czasie odpaliło i tak z 4 razy to samo.
byłem na diagnostyce wywaliło dużo błędów chyba z dwanaście dokładnie nie pamiętam ich ale było coś w rodzaju poduszka powietrzna za niskie napięcie potem poduszka powietrzna za wysokie napięcie i wiele innych, diagnosta powiedział, że skasuje błędy bo się tak da i trzeba obserwować czy się problem powtórzy oczywiści jeden dzień pojeździło i znowu to samo (diagnosta powiedział, że prawdopodobnie winna jest cewka) na drugi dzień pojechałem do innego diagnosty by porównać i tez powiedział ze da rady skasować błędy ale wg. niego winny jest przepływomierz. Zdenerwowałem się i postanowiłem pojechać do serwisu opla jakimś cudem tam dojechałem po drodze problem powtórzył się z 3 razy w serwisie zrobili pełną diagnostyka elektryczna i komputera na Techu wgrali podobno nowe oprogramowanie do silnika i stwierdzili, że to wszystko wina komputera (ta skrzynka kolo akumulatora), że trzeba ja wymienić i tyle tylko za ta przyjemność chcą ponad 2 tyś. Oczywiście powiedziałem, że dziękuje i chcę zabrać autko do domu - ku mojemu zdziwieniu do domu dojechałem bez żadnej usterki autka jeździło normalnie. Czy możliwe, że podczas tej diagnostyki przy sprawdzaniu mogli gdzieś na stykach poprawić jakiś sygnał i teraz jest wszystko ok ??? lub jest to jeszcze coś innego
Proszę o pomoc co mogło się stać z moją ASTRĄ