Cześć,
Od niedawna stałem się posiadaczem astry i mam taki problem w Astrze III H 1,6 105km benzynka 2007 rocznik, a mianowicie:
• wyskakują błędy 013607, 014100, 017152 (metoda gaz-hamulec)
• zauważalne falujące obroty pomiędzy 900-1000 (uruchomienie na zimnym silniku obroty około 1100 /1200, jak się rozgrzeje to 900-1000 sobie falują na luzie, potem się uspokaja)
• auto szarpie przy dodawaniu gazu i podczas trzymaniu gazu (na jedynce, na dwójce, na trójce itd.) - wydaje mi się, że dotyczy to obrotów powyżej 1800-2 tysięcy
• jeżeli mam być szczery to spalanie też jest bardzo wysokie (wydaje mi się, że w okolicach 10 litrów /100km) - czy to normalne to nie wiem...
Dodam, że wgrane jest oprogramowanie ze starej astry omijające EGR, a zawór EGR jest ustawiony stale w pozycji otwartej i nie jest zaślepiony. Kanaliki egr zapewne są całe zasyfione - wątpię żeby ktoś kiedyś je czyścił. Ale w takim przypadku jeżeli wgrane jest oprogramowanie omijające to warto się tym bawić, zdejmować i czyścić?
Auto odpala bez problemu, nie gaśnie.
Czy te błędy i takie zachowanie to może być wina sondy lambda (jak tak, to której za czy przed katalizatorem)?
Te błędy wskazują chyba na sondę za katalizatorem ale czy to prawda to nie wiem i czy wtedy auto by tak dziwnie się zachowywało skoro to jest tylko sonda diagnostyczna?
Jeżeli to nie to co może być tego przyczyną? Miał ktoś już coś podobnego?
W weekend mam zamiar zajrzeć w przepustnice i ją wyczyścić oraz wymienić filtr powietrza.
*Dwa lata temu wymieniana była (lub były) sonda lambda (tylko niestety nie wiem która) - mechanik tylko powiedział, że sonda lambda i wymienił.
*Świece wymieniane ok. 5 lat temu
*Auto bez LPG
Jak i co mogę jeszcze zdiagnozować, żeby eliminować ewentualne powody i zbędnie nie wymieniać czegoś co jest sprawne?