Witam wszystkich.
Mam problem z wrzucaniem biegów, szczególnie 1 i 2, ale zacznijmy od początku:
byłem kiedyś u gościa z pewnym problemem w klimie, na słuch stwierdził, że do wymiany będzie łożysko w skrzyni. Faktycznie na wolnych obrotach po puszczeniu sprzęgła było słychać turkotanie - czasem głośniej, czasem ciszej a czasem w ogóle. Zostawiłem u innego mechanika auto, okazało się, że problem jest z przesuwkami w skrzyni więc wymieniłem skrzynię. Problem teraz pojawia się czasem, ale minimalnie (choć łożysko oporowe jest nowe, i jak zauważyłem występuje na włączonej klimie jak się auto nagrzeje).
I tutaj dochodzimy do problemu:
po wymianie skrzyni na inną jest problem z wrzucaniem biegów, najczęściej dotyczy to biegów 1 i 2, czasem 3. Wygląda to tak, jakby trzeba było się "siłować" z lewarkiem, jakby coś blokowało wrzucenie biegu. Wtedy zazwyczaj puszczam sprzęgło, wciskam raz lub dwa i bieg w końcu wejdzie. Mechanik nie wie o co chodzi, twierdzi, że sprzęgło wygląda na dość dobre, prawie nowe. Ktoś miał może podobne problemy? Czym to może być spowodowane? Wymiana sprzęgła "na pałę" trochę mi się nie widzi, bo to koszt ok. 1000 zł.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.