Astra 3 forum Astra H forum

Opel Astra H forum


Przebieg Opel Astra 3 forum gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Części do Opla Astra H

OPCOM China clone how to, Procedury, możliwości etc.

OPCOM China clone how to, Procedury, możliwości etc.

Postprzez kalatos » 19 mar 2015, o 12:46

Szanowni,

posiadam opcoma. Jedyne co mi się udało wygrzebać w sieci na temat możliwości tego kabelka jest spisane w pliczku, który można znaleźć na stronie zafiraklub.pl

Nie mogę go tu załączyć z uwagi na limity.

Mam pytanie, czy dysponuje ktoś świeższą wersją takiego pliczku, jest może w posiadaniu innego, który opisuje inne możliwości wykorzystania tego kabelka, dzięki za info.
kalatos
Starszy kierowca
 
Posty: 33
Dołączył(a): 17 mar 2015, o 21:36
Lokalizacja: Żyrardów
Silnik: 1.7 CDTI Z17DTH


Re: OPCOM China clone how to, Procedury, możliwości etc.

Postprzez szmic » 24 mar 2015, o 20:14

Swego czasu pozbierałem całe info co można tym kabelkiem zrobić i puściłem do netu w formie PDF Opcom wersja II, można go znaleźć na forach, mam oczywiście przygotowaną najnowszą wersję włącznie z wymianą sterownika, modułu CIM, IDS-a itd. czyli coś dla zaawansowanych, lecz raczej nie będzie dostepny.
szmic
Weteran
 
Posty: 801
Dołączył(a): 12 sie 2012, o 17:32
Silnik: 1.7 CDTI Z17DTJ

Re: OPCOM China clone how to, Procedury, możliwości etc.

Postprzez tuszok » 24 mar 2015, o 20:29

Jeśli możesz to mi podeślij z chęcią zobaczę jak to wygląda :D
Avatar użytkownika
tuszok
Weteran
 
Posty: 657
Dołączył(a): 13 lip 2013, o 13:19
Lokalizacja: CAL
Silnik: 1.6 Z16XER

Re: OPCOM China clone how to, Procedury, możliwości etc.

Postprzez szmic » 24 mar 2015, o 20:36

Masz na myśli najnowsze opracowanie - nic z tego, jest tam zbyt wiele info których nie znajdziesz na forum (również procedury do opla z Autocoma, gdzie nie trzeba PINU tak jak w przypadku o-p), wszystko sprawdzone na własnej skórze :D , a poprzednia wersja jest już chyba wszędzie ogólnodostępna
szmic
Weteran
 
Posty: 801
Dołączył(a): 12 sie 2012, o 17:32
Silnik: 1.7 CDTI Z17DTJ

Re: OPCOM China clone how to, Procedury, możliwości etc.

Postprzez tuszok » 25 mar 2015, o 06:55

Nie koniecznie najnowsze, chcę tylko zobaczyć jak to wgląda.
Avatar użytkownika
tuszok
Weteran
 
Posty: 657
Dołączył(a): 13 lip 2013, o 13:19
Lokalizacja: CAL
Silnik: 1.6 Z16XER

Re: OPCOM China clone how to, Procedury, możliwości etc.

Postprzez kalatos » 25 mar 2015, o 08:15

a jest szansa, żebyś się tym prywatnie podzielił?
kalatos
Starszy kierowca
 
Posty: 33
Dołączył(a): 17 mar 2015, o 21:36
Lokalizacja: Żyrardów
Silnik: 1.7 CDTI Z17DTH

Re: OPCOM China clone how to, Procedury, możliwości etc.

Postprzez szmic » 25 mar 2015, o 17:10

A przeczytałeś PW
szmic
Weteran
 
Posty: 801
Dołączył(a): 12 sie 2012, o 17:32
Silnik: 1.7 CDTI Z17DTJ

Re: OPCOM China clone how to, Procedury, możliwości etc.

Postprzez Rysik75 » 11 kwi 2015, o 01:13

A może mi ktoś powiedzieć co może być przyczyną, że pokazuje mi się : REC (tylny zespół elektroniczny) braku komunikacji ??

PS. kolego "szmic" czy mógłbyś przesłać Twoją instrukcję pdf na PW ?
Rysik75
Kierowca
 
Posty: 10
Dołączył(a): 10 kwi 2015, o 23:41
Silnik: 1.7 CDTI Z17DTJ

Re: OPCOM China clone how to, Procedury, możliwości etc.

Postprzez umek19 » 26 gru 2015, o 19:54

witam, mam mały problem. Mam astre h 1.7 cdti 2004rok 100km. Przez przypadek zmieniłem kodowanie licznika na 1.7 i wyświetlacza GID na 7.1. Udało mi się powrócić do kodowania wyświetlacza na 2.2(większość ludzi ma takie) choć chyba 7.1 tez było dobre, ale nie wiem jakie powinno byc kodowanie licznika czyli IPC ECU. Oznaczenia licznika identyfikator 0x1000 nazwa BCM/KOMBI-A3300 numer czesci 13172012 wersja oprogramowania 4.4-5 11/04 programing date 00000000 key number s001003977 system siem0400 kod alfa RC data produkcji 20040929 zamrożenie ramki 10.03.200
oznaczenia gid 0x1201 numer 13178570 wersja oprogramowania GD55-/00050 siemensVDO SIEM0400 kod alfa SE data produkcji 20040928 zamrozenie ramki 20.04.2004 ustawiłem to na index 00202 wydaje mi się, że dobrze.
Problemem jest to, że opcom ma 3 rodzaje kodowań ECU ale inne są na pewno złe bo wskaźnik paliwa szaleje a w salonie gdzie jestem umówiony na naprawę chyba nie wiedzą o co chodzi( rozmawiałem z nimi to udawali durnia?) a ja nie mam innych kodowań choć mam prawie wszystkie wersje opcoma wiec jakie powinienem mieć kodowania i skąd je wziąść. Jestem z Białegostoku i chętnie pomogę innym ale teraz proszę o pomoc.
Białystok. Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć – nie liczy się.
Avatar użytkownika
umek19
Weteran
 
Posty: 531
Dołączył(a): 22 gru 2015, o 02:18
Lokalizacja: Białystok
Silnik: 1.7 CDTI Z17DTH

Re: OPCOM China clone how to, Procedury, możliwości etc.

Postprzez umek19 » 30 gru 2015, o 20:43

sam sobie odpowiem, dziś byłem w serwisie w Białymstoku , umówiony czekałem tydzień. Gdy zajechałem przed czasem Pan zabrał kluczyki i wjechał na hale(zabroniono mi przebywać na hali a tm bardziej obok samochodu-- wiedziałem , że to źle się skończy. Serwisanci( był 1-2 a nawet w krytycznych chwilach 4 i mieli 2 komputery) walczyli 3 godziny z moim indeksem licznika ( całe szczęście Gid'a indeks 00202 sam naprawiłem i licznik tez indeks 00107 ale chciałem sprawdzić czy wszystko jest ok.Po tym czasie Pan przybył z kluczykami i powiedział, że miałem zły indeks i już jest wszystko ok. Wystawilłfakture i zaprosił do kasy. Zapłaciłem i poszedłem do samochodu . Wsiadam i sprawdzam indeksy( ukryte menu licznika i gid'a) licznik mam indeks 00502 i gid 00202 I CHCIAŁEM PŁAKAĆ :o Czekałem 3 gdziny,, umówiłem się tydzień wcześnieji powiedziałem co chcę , zapłaciłem 150zl- nie szkoda mi pieniędzy jeśli ktoś się zna na swojej pracy. Wróciłem do Pana i mowie że jest zły indeks, 005.. jest dla napięcie liniowe czujnika paliwa typ b i pali mis się rezerwa a mam dużo paliwa i czujnik rezystancja liniowa, Pan na to- a jaki trzeba indeks mowie , że początek 001 a on to zaraz poprawimy i dostałem to co miałem za 150zl i 3 godziny stania w serwsie. Proszę i ostrzegam chcecie jechać do serwisu to pomyślcie , ze już tam byliście , wydaliście pieniądze i samochód dalej jest zepsuty. Porażka....
Białystok. Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć – nie liczy się.
Avatar użytkownika
umek19
Weteran
 
Posty: 531
Dołączył(a): 22 gru 2015, o 02:18
Lokalizacja: Białystok
Silnik: 1.7 CDTI Z17DTH

Następna strona

Powrót do Manuale i literatura - czyli zrób to sam

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

stat4u skocz.com - Najwiekszy Katalog Stron www
Dziękujemy za wsparcie naszego forum firmie KodIT Usługi Informatyczne - Odzyskiwanie danych Poznań.