Astra 3 forum Astra H forum

Opel Astra H forum

Przebieg Opel Astra 3 forum gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Cz�ści do Opla Astra H Profesjonalne odzyskiwanie danych

Czuć ropę w kabinie

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem wysokoprężnym.

Moderator: piotii

Czuć ropę w kabinie

Postprzez wojteq » 21 lut 2016, o 18:09

Witam,
Tydzień temu kupiłem Opla Astrę H GTC z najmocniejszym dieslem 1.9 CDTi 150KM (w zasadzie ma nawet 180KM po przeróbce). Nagle zaczęło od samochodu śmierdzieć świeżą ropą. Odpalam auto, czuć stojąc obok samochodu świeżą ropę i dodatkowo jak się jedzie to wieje z klimatyzacji zapachem ropy. Dziwna sytuacja bo wszędzie można znaleźć informację jak czuć spaliny, szukam i szukam i nic. Może ktoś miał podobny problem.
Oby się nie okazało, że to coś poważnego, bo zakupem się spłukałem do cna....
wojteq
Nauka jazdy

Silnik: 1.9 CDTI Z19DTH

Re: Czuć ropę w kabinie

Postprzez umek19 » 22 lut 2016, o 00:34

zobacz czy nie leci z filtra paliwa ja ich nie cierpię, naprawdę czasami ciężko to złożyć żeby nie ciekło albo z przelewów na wtryskach
Białystok. Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć – nie liczy się.
umek19
Weteran

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTH

Postprzez wojteq » 22 lut 2016, o 20:57

Jutro auto idzie do mechanika. Góra filtra paliwa jest sucha. Ale pod silnikiem (widać przez szparę obok filtra paliwa) biegnie jakaś rura (chyba to już wydech - wybaczcie raczej amator ze mnie), która ma fragment wyglądający jak skóra kobry. I ona jest cała mokra - świeciła się od światła. Być może to jest ten wyciek ropy, który tak czuć. Poza tym silnik suchutki.
wojteq
Nauka jazdy

Silnik: 1.9 CDTI Z19DTH

Postprzez jaras19991 » 1 mar 2016, o 09:07

Cześć,
U mnie od wczoraj podobny problem a przynajmniej wczoraj to zauważyłem :evil: Jadąc do Kato na ostrej ulewie po parunastu km zacząłem lekko czuć zapach spalonej ropki czy może oleju(w stresie to ciężko mi było powiedzieć), stanąłem na zamkniętym parkingu, będąc w samochodzie widziałem jak delikatny dymek idzie spad maski, po jej podniesieniu w dwóch miejscach dosyć mocno było czuć spaleniznę, koło alternatora który był 2 tyg temu wymieniany i okolice bezpieczników czyli w dwóch różnych miejscach ;/ w drodze powrotnej dużo mniej śmierdziało, tak jakby pozostałości nie wywietrzały.
Po małych przemyśleniach zastanawiam się nad turbinę, również silnik z19dth i słyszalna poniżej 2 tys obrotów.
jaras19991
Nauka jazdy

Silnik: 1.9 CDTI Z19DTJ

Postprzez mateusz » 1 mar 2016, o 17:40

JARAS

moze byc wlasnie tak ze olej sie spala i to czuc. jaki amsz przebieg ? moze turbo wysiada
mateusz
Weteran

Silnik: 1.9 CDTI Z19DT

Postprzez jaras19991 » 2 mar 2016, o 09:13

Wczoraj trzeba było już głębiej szukać żeby poczuć, i dokładnie to ropką śmierdziało ;/ 2 tyg temu wymieniane alternator więc przypuszczam że przy wymianie mechanik poszedł górą odkręcając filtr paliwa i coś źle dokręcił, to by pasowało dlaczego czuję jedynie za silnikiem (teraz to już jak detektyw wszystkie opcje biorę pod uwagę :lol: ).
Co do przebiegu to 257K, więc już trochę nalatane ma, silniczek Z19DTH a książce z ASO Z19DTJ czyli ta bardziej wypoczęta jednostka.

Edit! Udało się znaleźć i rozwiązać problem :P
Po zdjęciu osłony są widoczne wtryski, miałem pomiędzy nimi w tej szczelinie sporo ropki, po zapaleniu samochodu wręcz ciurkiem ropa leciała z ostatniego przewodu zakończonego wkręconą śrubką, śrubka została dokręcona i na wszelki wypadek jeszcze ściśnięte opaską. może odrobinę jeszcze pośmierduje ale wszsytkiego nie udało się przeczyścić, trzeba czekać aż samo wyparuje :D
jaras19991
Nauka jazdy

Silnik: 1.9 CDTI Z19DTJ

Powrót do Napęd, silniki diesla