Astra 3 forum Astra H forum

Opel Astra H forum

Przebieg Opel Astra 3 forum gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Cz�ści do Opla Astra H Profesjonalne odzyskiwanie danych

kolektor + turbo dth co robić pierwsze :) ?

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem wysokoprężnym.

Moderator: piotii

Re: kolektor + turbo dth co robić pierwsze :) ?

Postprzez valhalem » 18 mar 2016, o 20:21

Dzięki uprzejmości jednego z forumowiczów vectra klub kolektor został wymieniony ...
Niestety jak się okazało o czym wspominałem wcześniej samochód dziwnie przerywał ( zakładałem ze problemem jest wlaśnie dziura ktora powstala na gornym łożyskowaniu jedne z klap) , po założeniu nowego kolektora przerywa jeszcze gorzej ... ciężko nazwać to nawet przerywaniem, coś tłucze w silniku ...
Po dokładnym obejrzeniu kolektora regenerowanego okazało się ze zgubiły się dwa z trzech dolnych łożyskowań i wiadomo gdzie trafiły , samochod pracuje strasznie , nie ma sily , tłucze cos w silniku ... ( odpalilem go dwa razy i dalej się boje )

Ponieważ aktualnie załamałem się totalnie temat ten uważam za zamknięty, niech będzie to przestrogą dla wszystkich posiadających regenerowane kolektory .
Jutro jeszcze podeśle zdjęcia jak dokładnie wygląda na te chwile ten regenerowany po zdjęciu i co z niego zostało zgubione ...
valhalem
Kierowca

Silnik: 1.9 CDTI Z19DTH

Postprzez umek19 » 18 mar 2016, o 23:22

czyli głowica do zdjecia i może tylko to, ale .... nie wydaje mi sie mozliwe , że tam coś wpadło. Jak ja w swojej czyściłem egr to ledwo ja odpaliłłem i też przez chwile tłukła i dymiła bo niby nic ale widocznie troche nagaru wpadło , a cały czas odkurzaczem odciagałem
Załączniki
klapki.JPG
klapki.JPG (62.72 KiB) Przeglądane 12823 razy
Białystok. Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć – nie liczy się.
umek19
Weteran

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTH

Postprzez valhalem » 18 mar 2016, o 23:35

oczywiscie mozesz miec racje i licze po cichu ze ja masz ... jednak niesadze zeby tylko na jednej z 3 klapek bylo dolne lozyskowanie a na pozostalych dwoch juz nie ( nie uwzgledniam klapki podpietej do sterownika). Niestety nie pamietam tez dokladnie jak ow kolektor wygladal przed montazem na dolnych osiach.

Podejrzewam,ze skoczy sie to na sprzedazy do skupu jako auta niesprawnego. Nie mam juz tyle sily aby jeszcze dolozyc 2/3k na remont albo znalezc goly slupek za 1500 i robic przekladke.

Czekam rowniez na odp od klubowicza vkp ktoremu cala klapka wpadla do srodka i zastanawia mnie czy podjal jakies kroki prawne w tym temacie ( przynajmniej mial taki zamiar jesli dobrze odczytalem jego intencje)
valhalem
Kierowca

Postprzez valhalem » 19 mar 2016, o 09:41

https://youtu.be/CYfMiLuSWok

zwrócie uwagę jak zachowuje się 4 i 1 klapka na dolnych łożyskowaniach.
valhalem
Kierowca

Postprzez umek19 » 19 mar 2016, o 16:43

przerąbane, gdzieś to "ułożyskowanie" musi być. Mam taka teorie ,że im bardziej ktoś dba o samochód to mu się bardziej psuje, mam kolegów co jak mowię , że trzeba zmienić olej to mowią , nie jeszcze za wcześnie i im saochody się nie spuja i na oleju jeżdzą po 30-40 tys, chyba że głupi ma szczęście. Wracając do tematu , może te ułożyskowanie tylko podparło zawory gdyby wpadło do głowicy i wyjmiesz je i pojedziesz. Albo gorsze- pogieło zawory albo wbiło sie w cylinder.
Białystok. Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć – nie liczy się.
umek19
Weteran

Postprzez valhalem » 19 mar 2016, o 17:09

Samochod odjechal wlasnie na lawecie do skupu aut
valhalem
Kierowca

Postprzez umek19 » 20 mar 2016, o 01:56

ale jak to na części? przeciez takie asterki to ponad 10tys zl chodza za pierwsze modele czyli za sprawna to przynajmniej 12 tys trzeba zapłacić .
umek19
Weteran

Postprzez valhalem » 21 mar 2016, o 10:13

Jak to jak. Normalne zadzwonilem, potargowalem sie, uzgodnilismy cene podjechali sciagneli zaplacili i po problemie. O dziwo cena uwazam ze byla adekwatna/dobra do stanu wiec nie zastanawialem sie dlugo.

Dzisiaj ogladam insignie ;)
valhalem
Kierowca

Postprzez umek19 » 21 mar 2016, o 19:38

w insigniach psuja sie hamulce i dpf reszta daje rade
umek19
Weteran

Postprzez valhalem » 5 kwi 2016, o 09:17

Tak jak napisalem wczesniej temat juz mnie nie dotyczy, silnik zmienilem na ecoboosta 1.6 .
Insignia pomimo super stanu miala uszkodzona chlodnice recyrkulacji spalin i koszt w aso mnie troche przestraszyl :)
valhalem
Kierowca

Poprzednia strona

Powrót do Napęd, silniki diesla