Astra 3 forum Astra H forum

Opel Astra H forum

Przebieg Opel Astra 3 forum gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Cz�ści do Opla Astra H Profesjonalne odzyskiwanie danych

Problem z odpaleniem astra h diesel 1.9

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem wysokoprężnym.

Moderator: piotii

Re: Problem z odpaleniem astra h diesel 1.9

Postprzez Matek04 » 24 lut 2016, o 00:37

Czyli zalapal jakis blad sprawdz czy dobrze zalozyles przewody na swiece.
Matek04
Kierowca

Silnik: 1.9 CDTI Z19DTH

Postprzez sto. » 24 lut 2016, o 10:50

świece wszystkie wymienione.
W sumie to nic, po prostu trochę irytuje mnie ta kontrolka serwisowa. Auto przy tych temperaturach odpalało cały czas. Dopiero przy mrozach poniżej -5 były problemy.
Czy problem został rozwiązany dowiem się zapewne na zimę. Jak na razie trzeba jeździć, w przyszłym tygodniu mam do zrobienia jakieś 1000 km, zobaczymy czy wyskoczą jakieś błędy.
sto.
Kierowca

Silnik: 1.9 CDTI Z19DTJ

Postprzez mateusz » 25 lut 2016, o 22:53

po pierwsze jesli masz silnik taki jak w opisie nie masz klap wirowych w kolektorze.

u mnie tez kontrolka auta z kluczykiem sie swiecila i na opcomie wyskoczyl blad ze problem z swiecami zarowymi mimo iz wszystkie grzaly. wymienilem modul swiec zarowych i nie mam juz problemu :)

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=57 ... cket_id=16

tutaj masz modul ktory powinien pasowac (tez mam Z19DT i z niebieskim plastikiem mi pasowal) jednak musisz na 100% sciagnac swoj i spr numery.

jesli pytasz gdzie sie znajduje to juz mowie, jest on pod maska przed skrzynka bzpiecznikow pomiedzy skrzynka a zderzakiem z przodu. troche ciezko sie go wyciaga i ma taki zatrzask plastikowy.
Załączniki
540x405_opel-astra-cdti-skrzynia-1698613.jpg
zaznaczony modul swiec zarowych
540x405_opel-astra-cdti-skrzynia-1698613.jpg (74.72 KiB) Przeglądane 12540 razy
mateusz
Weteran

Silnik: 1.9 CDTI Z19DT

Postprzez sto. » 26 lut 2016, o 09:38

racja nie mam takiego silnika jak w opisie, rozkodowałem VIN i mam Z19DTJ (jest duża różnica? bo kompletnie się nie znam...).
a o klapach wirowych pisałem, bo już bodajże dwóch mechaników mi coś o tym wspominało (mówili że nie jest to aż takie ważne, ale w późniejszym czasie można zrobić)
auto stało jakieś dwa dni bez ruszania (w nocy przymrozki jakieś -2 -3 st). dziś rano zapalił za pierwszym (kontrolka świec świeciła się jakieś 2-3 sek, czyli dłużej niż miałem przedtem), ale nie powiem że bez bólu... musiałem trzymać na rozruszniku tak ze 2-3 sek i pierwsze "podrygi" miał nierówne (jakby miał gasnąć)...
Tak jak pisałem wcześniej mam do zrobienia jakieś 1000 km przez weekend więc zobaczymy czy coś wyskoczy jeszcze,
Jest możliwość sprawdzenia tego modułu na kompie? (zamówiłem już na ali ekspres kabel do laptopa, pewnie przyjdzie za miesiąc), czy jest tak jak pisałeś, że żadnych błędów nie musi pokazywać, a mimo to może coś być nie tak.
Przeczyszczę jeszcze zawór EGR...
W przyszłym tygodniu dam znać co i jak, czy wyskoczyły jakieś błędy czy nie.
sto.
Kierowca

Postprzez mateusz » 26 lut 2016, o 10:04

mialem blad w opcomie nie pamietam jaki ale pisalo ze cos ze swiecami zarowymi. od razu poszly do sprawdzenia to dzialaja wiec padlo na modul i okazalo sie to trafne. DTJ to wersja 120 km ale 16 zaworow (jak sie nie myle) a ja mam DT 120 km ale 8 zaworow. potem DTH 150 km 16 zaworow DTL 100 km i 8 zaworow.
mateusz
Weteran

Postprzez sto. » 15 kwi 2016, o 23:24

Przepraszam ze tak późno odpisuje. Moj problem z odpaleniem to przekladnik świec plus stary akumulator. Blad zla mieszanka paliwo powietrze to zatkany egr. Pukanie w przednim kole to o dziwo pokrzywione tarcze hamulcowe.
sto.
Kierowca

Postprzez mateusz » 16 kwi 2016, o 07:05

to koszty masz na ponad 500 zl.
mateusz
Weteran

Postprzez sto. » 24 kwi 2016, o 20:58

kosztów wyszło gruuuubo ponad 500 zł. chciałem kupić sobie jakieś ładne felgi 17 na lato, ale wyszło wymiana tarcz i klocków przód i tył (z przodu krzywe, zaczęło mi tak powyżej 120 km/h przy hamowaniu trząść kierownicę, a z tyłu to wiedziałem, że mam do wymiany bo widać było że zardzewiałe i nierówno łapie), czyszczenie egr i dolotów, doładowali mi aku (wymienie na zimę), nowy przekładnik świec, no i musiałem kupić nowe opony na lato (zostały R16), i wymieniłem olej z filtrem. Za wszystko 2100 zł, i już nie dokładam więcej.
teraz mam nowe błędy:D nie wiem czy przez słaby aku właśnie:
P0500 - <Unknown DTC>
(74) - Not present

U2143 - CAN-Bus No Communication with SAS (Steering Angle Sensor)
(00) - Present

U2105 - CAN-Bus No Communication with ECM (Engine Control Module)
(00) - Present

U2105 - CAN-Bus no Communication with ECM (Engine Control Module)
(00) - Not present

B2610 - Instrument Dimming Bulb Output Circuit Low Voltage
(02) - Not present

B2575 - Left Low Beam Circuit Open or High Voltage
(05) - Not present

U2139 - CAN-Bus No Communication with CIM (Steering Column Module)
(00) - Not present

U2139 - CAN-Bus No Communication with CIM (Steering Column Module)
(00) - Not present

B3843 - Air Quality Sensor Circuit Open or High Voltage
(05) - Not present

U2102 - CAN-Bus (Mid Speed) Maximum Configuration List not Complete
(00) - Present
sto.
Kierowca

Postprzez umek19 » 25 kwi 2016, o 19:20

Skasuj błędy, zobacz co wróci pare błedów o spalonej żarówce? Ważne są te "present" i mogą być winą słabego akumulatora ale wątpie, szybciej cos nie łączy- najszybciej wtyczka na pompie wspomagania( jak ja odepniesz to dziwne ale samochód nie odpala), komputer masz żle skonfigurowany na "sredniej prędkości"
Białystok. Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć – nie liczy się.
umek19
Weteran

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTH

Poprzednia strona

Powrót do Napęd, silniki diesla