Astra 3 forum Astra H forum

Opel Astra H forum

Przebieg Opel Astra 3 forum gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Cz�ści do Opla Astra H Profesjonalne odzyskiwanie danych

Astra GTC 1.9 CDTi 150PS Kontrolka serwisowa i zero błędów.

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem wysokoprężnym.

Moderator: piotii

Astra GTC 1.9 CDTi 150PS Kontrolka serwisowa i zero błędów.

Postprzez makos » 1 cze 2016, o 11:05

Witam.
Co prawda tematów dotyczących trybu serwisowego tzn. kontrolki auta z kluczykiem jest tutaj wiele jednak kierunki nieco inne dlatego zakładam nowy.
Posiadam Astrę GTC 1.9 CDTi 150PS, która sprawuje się bez zarzutu jednak od pewnego czasu przy dynamicznym przyspieszaniu a raczej osiągnięciu pewnego pułapu obrotów tzn. koło 3K zapala się kontrolka serwisowa. Praktycznie żadnych oznak nieprawidłowej pracy. Moc w normie. Kontrolka świeci do wyłączenia silnika. Potem znowu cisza aż do momentu kiedy skuszą się na wyższe obroty. Auto ma przejechane nieco ponad 200K. Jeździ praktycznie po kilkadziesiąt kilometrów dziennie od kiedy je mam czyli 6 lat (około 100K przebiegu w moich rękach) więc zakładam że DPF wypala się prawidłowo. Tak na marginesie jeździ nim żona więc o jakimkolwiek katowaniu też nie ma mowy co nie oznacza że nie pozwala mu oddychać. Jest to prawidłowa, spokojna jazda a kiedy trzeba dynamiczna. Podłączyłem się pod OBDII jednak w błędach tymczasowych jak i stałych nie ma nic. Przy monitoringu w czasie jazdy w momencie zapalenia się kontrolki również nie widać żadnych błędów. Krótko mówiąc jedyna oznaka nieprawidłowości to zapalenie się kontrolki. Jakieś sugestie? Z góry dziękuję.
makos
Nauka jazdy

Silnik: 1.9 CDTI Z19DTJ

Re: Astra GTC 1.9 CDTi 150PS Kontrolka serwisowa i zero błęd

Postprzez szmic » 1 cze 2016, o 11:51

może przycinać się elektrozawór sterowania podciśnieniem turbo, jak będzie bardziej zatarty to moc wtedy spadnie, taka moja sugestia aby go sprawdzić włącznie z wężykami czy nie są popękane, oczywiście przyczyn może być wiele innych, podłączyć do kompa i zdiagnozować
szmic
Weteran

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTJ

Re: Astra GTC 1.9 CDTi 150PS Kontrolka serwisowa i zero błęd

Postprzez makos » 3 cze 2016, o 12:50

Dziękuję za info.
A jak to sprawdzić? Jak serwisować? Wiadomo, można pojechać do ASO ale myślę o bardziej garażowych metodach.
makos
Nauka jazdy

Silnik: 1.9 CDTI Z19DTJ

Powrót do Napęd, silniki diesla