Astra 3 forum Astra H forum

Opel Astra H forum

Przebieg Opel Astra 3 forum gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Cz�ści do Opla Astra H Profesjonalne odzyskiwanie danych

Kopcenie, bledne pokazywanie spalania 1.9 cdti

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem wysokoprężnym.

Moderator: piotii

Kopcenie, bledne pokazywanie spalania 1.9 cdti

Postprzez Vento87 » 15 maja 2016, o 07:55

Hej
Od niedawna posiadam astre 1.9 cdti 120km (z19dt)
Niepokoi mnie straszne czarne kopcenie na niskich biegach, szczegolnie na 2.
Zaczne od poczatku
Poprzedni wlasciciel wycial dpfa gdyz zapychal mu sie. Teraz komputer pokladowy pokazuje jakies dziwne wartosci odnosnie spalania np. przy normalnej jezdzie po miescie pokazuje 2-3 l na 100. Twierdzil, ze przed wycieciem wszystko bylo ok a usuniecie spowodowalo te bledne wskazania. Czy to normalne, czy moze wywalenie dpfa byle jakie?
Kilka dni temu wyczyscilem i zaslepilem egra wg. wskazowek na forum. efekt? nijaki, dalej kopci, moze tylko plynniej przyspiesza. Obroty minimalnie falowaly na luzie, pozniej po zaslepieniu przestaly, teraz widze, ze znowu to samo.
Ktos ma jakies pomysly co powinienem sprawdzic? Jechac do specow od dpfa czy do mechanika niech sprawdzi wtryski? A moze jeszcze cos innego?
Licze na pomoc, Pozdrawiam.
Vento87
Nauka jazdy

Silnik: 1.9 CDTI Z19DT

Re: Kopcenie, bledne pokazywanie spalania 1.9 cdti

Postprzez Damian_PL » 17 maja 2016, o 15:33

Mówisz że poprzedni właściciel wyciął DPF , a robił to sam ? czy w jakiś profesjonalnym warsztacie ? Ja też wyciąłem DPF ale, ze spalaniem mam wszystko okey tak jak było. Może poszedł po kosztach i zamontował tylko emulator? (emulatory są dość wadliwe) Może w tym być problem.
Damian_PL
Klubowicz

Silnik: 1.9 CDTI Z19DTH

Postprzez Vento87 » 18 maja 2016, o 20:23

Auto kupilem od znajomego, stad wiem, ze wycinka DPFa odbyla sie w warsztacie. Dzisiaj mechanik po sprawdzeniu i podpieciu pod komputer stwierdzil, ze 3 wtryskiwacz nadaje sie do wymiany oraz, ze to z jego winy te wszystkie problemy ktore wymienilem wyzej. Czekam teraz na naprawe i rezultaty.
Vento87
Nauka jazdy

Postprzez Damian_PL » 19 maja 2016, o 08:24

No okey napisz jakie efekty :) będą po wymianie :D
Damian_PL
Klubowicz

Silnik: 1.9 CDTI Z19DTH

Postprzez Vento87 » 18 cze 2016, o 20:30

Wybaczcie zwloke, nie bylo mnie w kraju.
W aucie zostal wymieniony wtrysk. Kilka dni bylo w miare ok (pokazywanie spalania nadal bledne) astra mniej kopcila jednak problem wrocil. Do tego doszlo jeszcze rozlaczajace sie turbo przy wyzszych predkosciach. Po podlaczeniu pod komputer nic sensownego nie pokazalo. Umowilem sie teraz z elektronikiem-tunerem, ktory ma sprawdzic poprawnosc usuniecia dpfa. Jesli on nic nie wyczaruje, mechanik zalecil mi wyjecie wtryskiwaczy i sprawdzenie ich.
Vento87
Nauka jazdy

Powrót do Napęd, silniki diesla