Astra 3 forum Astra H forum

Opel Astra H forum

Przebieg Opel Astra 3 forum gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Cz�ści do Opla Astra H Profesjonalne odzyskiwanie danych

Duże spalanie

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem wysokoprężnym.

Moderator: piotii

Duże spalanie

Postprzez shakira34 » 16 paź 2016, o 17:18

Witam!

Wiem, że temat wałkowany już wielokrotnie, ale nie wiem co mam już robić. Byłem u kilku mechaników i zawsze słyszałem, że "ciężka sprawa" i na tym się kończyło. Moja Astra 1,9 CDTI 150KM wg. wskazań komputera pokazywała do niedawna 10,5l/100km, obecnie 12,8 l/100km w cyklu mieszanym. Sprawa jest o tyle dziwna, że samochód kupiłem 3,5 miesiąca temu i od tego czasu spalanie systematycznie rośnie. Poprzedni właściciel w kwietniu b.r. usunął DPF i zostały wprowadzone zmiany w oprogramowaniu. Sprzedawca samochodu chwalił ekonomiczny silnik i wówczas rzeczywiście komputer pokazywał 6,2 l/100km na dystansie ok 2000 km, a mnie się nigdy nie udało spaść poniżej 8,5. Nie oczekuję porad w stylu "zalej do pełna i sam oblicz średnią", bo robiłem to już wielokrotnie i wychodzi na to samo. Samochodem jeździło już kilka osób które posiadają diesla i żadna z nich nie potrafiła zmniejszyć spalania. W dodatku zauważyłem znaczny spadek mocy silnika.
shakira34
Nauka jazdy

Silnik: 1.9 CDTI Z19DTH

Re: Duże spalanie

Postprzez sparspar » 16 paź 2016, o 18:20

Witam\
A co z błędami i po podłączeniu do kompa wyszło...,Podaj więcej informacji
Pozdrawiam
Zakładając swój wątek sprecyzujcie problem bo nikt nie czyta w myślach i nie wie jakie błędy Wam wyskakują.A potem starajcie się ukończyć każdy rozpoczęty wątek.
sparspar
Moderator

Silnik: 1.8 Z18XE

Duże spalanie

Postprzez shakira34 » 16 paź 2016, o 20:28

Podłączony był do komputera w jeszcze przed zakupem. W warsztacie powiedzieli, że nie ma żadnych błędów. Jak stwierdziłem, że jest nie tak, to byłem u 2 mechaników. Jeden powiedział, że podczas usuwania DPF został uszkodzony sterownik silnika, a wersja oprogramowania jest "garażowa". Umówiłem się na naprawę, ale przed terminem zadzwonił i powiedział, że nie podejmie się naprawy, bo po zmianie softu, mogą pojawić się inne problemy. Ja się w ogóle na tym nie znam.
shakira34
Nauka jazdy

Postprzez sparspar » 17 paź 2016, o 11:55

Witam
Jedź do kogoś kto na początek podmieni Ci lub sprawdźi przepływomierz, potem soft. Tak czy inaczej musisz od czegoś zacząć....
Pozdrawiam
Zakładając swój wątek sprecyzujcie problem bo nikt nie czyta w myślach i nie wie jakie błędy Wam wyskakują.A potem starajcie się ukończyć każdy rozpoczęty wątek.
sparspar
Moderator

Silnik: 1.8 Z18XE

Postprzez shakira34 » 17 paź 2016, o 21:48

Dziękuję bardzo. Będę próbował
shakira34
Nauka jazdy

Postprzez sto. » 5 lis 2016, o 00:04

Jeśli chodzi o spadek mocy to nie wiem czy nie chodzi tu o ekologię:
https://www.youtube.com/watch?v=TghFeeXzk5A
Nie wiem czy wiąże się to akurat z dużym spalaniem... czy jakieś nieszczelne turbo? zobacz czy nie ci wydechu podczas dynamicznego ruszania (jak woda w odpowiednich temperaturach to ok , jak ropa to źle)
sto.
Kierowca

Silnik: 1.9 CDTI Z19DTJ

Powrót do Napęd, silniki diesla