Astra 3 forum Astra H forum

Opel Astra H forum

Przebieg Opel Astra 3 forum gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Cz�ści do Opla Astra H Profesjonalne odzyskiwanie danych

Wymiana dwumasy

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem wysokoprężnym.

Moderator: piotii

Wymiana dwumasy

Postprzez Qrczaq » 4 lis 2016, o 14:12

Witam wszystkich,
mam 2 pytanka
1. czy przy wymianie dwumasy wymieniać od razu całe kompletne sprzęgło? Czy jeżeli jest ok to nie warto. Za niedługo chciałbym zamienić swoją astrę H na coś innego, ale to już inny temat.
2. podczas dłuższej trasy na tempomacie(ok, 120km) zauważyłem taki problem: drążek zmiany biegów chodził z oporami, tzn. po wyrzuceniu z 6 na luz nie wracał sam w swoje neutralne położenie (czyli między 3 a 4 bieg) tylko trzeba było go ręcznie przepchać i czuć było opór. Po około godzinnej przerwie wszystko działało jak należy, ale po ok. 1h jeździe znowu był lekki opór, tak zdarzyło się raz do tej pory latem.
Czy to może być związane z dwumasą?

Pozdrawiam wszystkich.
Qrczaq
Nauka jazdy

Silnik: 1.9 CDTI Z19DTL

Re: Wymiana dwumasy

Postprzez jack7824 » 14 lis 2016, o 20:06

Ad.1- zaleca się wymiane kompletu.
AD.2-opisane zjawisko wskazuje bardziej na problem ze skrzynią po jej rozgrzaniu-pierwsze co bym sprawdził to olej w skrzyni czy jest właściwy poziom.
Jak miałem walniętą dwumasę nie spotkałem się z takim problemem.
jack7824
Kierowca

Silnik: 1.9 CDTI Z19DTH

Re: Wymiana dwumasy

Postprzez Qrczaq » 14 lis 2016, o 21:00

Dziękuję jack7824 za odpowiedź.
Podczas ostatniego serwisu poprosiłem mechanika o sprawdzenie oleju w skrzyni. Przy odbiorze powiedział, że wszystko ok, jeżeli dobrze pamiętam to coś tam przesmarował dodatkowo, na razie nie robię dużych tras aby sprawdzić czy to jeszcze występuje.
Qrczaq
Nauka jazdy

Silnik: 1.9 CDTI Z19DTL

Powrót do Napęd, silniki diesla