Astra 3 forum Astra H forum

Opel Astra H forum

Przebieg Opel Astra 3 forum gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Cz�ści do Opla Astra H Profesjonalne odzyskiwanie danych

Za niskie spalanie na postoju, spalanie stukowe, auto gasnie

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem wysokoprężnym.

Moderator: piotii

Za niskie spalanie na postoju, spalanie stukowe, auto gasnie

Postprzez enemigo » 15 lip 2014, o 13:21

Witam
Problem opisuje od końca: jadąc po trasie (silnik był rozgrzany) to spalanie po zatrzymaniu na komputerze spadło do 0,3L - 0,2/h. nie gasiłam autka odrazu i po chwili spadło spalanie do 0,2L/h i silnik dziwnie zaczął w tym momencie pracować - walenie jak młotkiem (spalanie stukowe?) - autko zgasiłam a po odpaleniu ok, jazda po mieście - ok a po trasie (10 km) znowu to samo.
Nie wiem czy wcześniejsze jej przypadłości (przez ostatnie dwa tyg.) można z tym wiązać, ale na trasie wcześniej zapalała się kontrolka oleju a po zgaszeniu silnika i jego odpaleniu gasła (poziom oleju w normie) i również po trasie wcześniej po zrzuceniu biegu przed rondem autko po prostu zgasło.
wcześniej zdarzyło się czasem, ze po rudzeniu spod świateł na 1 biegu wszystko ok a na 2 już nie reaguje prawie na gaz, powolutku się bujała, 3 bieg - znowu to samo a później już ok, za parę dni znowu to samo. Od tego się zaczęło - więc mechanik i czyszczenie EGR.

Bardzo proszę o pomoc bo mechanik powiedział - jeźdź... ale po mieście... :/
enemigo
Kierowca

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTR

Re: Za niskie spalanie na postoju, spalanie stukowe, auto ga

Postprzez sparspar » 15 lip 2014, o 14:12

a jak stuka w tym silniku to kopci? a jaki ma przebieg samochod?
Ostatnio edytowano 15 lip 2014, o 14:19 przez sparspar, łącznie edytowano 1 raz
Zakładając swój wątek sprecyzujcie problem bo nikt nie czyta w myślach i nie wie jakie błędy Wam wyskakują.A potem starajcie się ukończyć każdy rozpoczęty wątek.
sparspar
Moderator

Silnik: 1.8 Z18XE

Postprzez enemigo » 15 lip 2014, o 14:12

nie :(
enemigo
Kierowca

Postprzez enemigo » 15 lip 2014, o 14:20

83 000 km
enemigo
Kierowca

Postprzez sparspar » 15 lip 2014, o 14:27

a teraz jezdzisz i kontrolka oleju nie wyswietla sie? walenia tez juz nie ma? tylko przymula tak?

ps. kolego zalogowałes sie na stronie chciałem Ci pomoc a Ty co? tak poprostu olałes mnie i wylogowałes sie- nie chcesz rozmawiac to szukaj pomocy u kogos innego......
Zakładając swój wątek sprecyzujcie problem bo nikt nie czyta w myślach i nie wie jakie błędy Wam wyskakują.A potem starajcie się ukończyć każdy rozpoczęty wątek.
sparspar
Moderator

Postprzez enemigo » 15 lip 2014, o 17:47

Przepraszam, jak szef wzywa to nie ma mocnych... kontrolka nie wyswietla sie juz, ma tomiejsce tylko na trasie a stuki pojawily sie ostatnio tez po trasie. Po miescie tylko czasem przymuli ja i tyle, miejska jazda nie powoduje innych objawow, problemem jest trasa i tonawet taka10 km.

I jestem kobieta...
enemigo
Kierowca

Postprzez radint » 15 lip 2014, o 22:27

Ja miałem taki objaw stukania i niskiego spalania gdy odpiąłem regulator scv. Jak dla mnie trzeba iść w tym kierunku. Auto wtedy ustawia za duża dawkę wtrysku jak na bieg jałowy i stuka. A sprawność rośnie i dlatego chwilowe spada. Muł na biegach też może być od tego. Jak dla.mnie to nie egr. Dla próby i porównania czy to to. Odepnij scv wtyczka przy pompie wtryskowej. Powinny być objawy dokładnie takie jak opisałaś.
radint
Starszy klubowicz

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTJ

Postprzez enemigo » 16 lip 2014, o 06:52

sprawdzę, rzeczywiście objawy mogą być takie same, ale czy uszkodzenie objawiałoby się tylko podczas jazdy trasą? Po mieście, kiedy wartości obrotów, ciśnienie i prędkość są zmienne stuków nie ma, auto nie gaśnie jedynie muli?
Dodam jeszcze, że żaden błąd się nie wyświetla, filtr paliwa też ok - brak wody i syfu, olej wymieniany 6 mc-y temu (castrol)
enemigo
Kierowca

Postprzez sparspar » 16 lip 2014, o 12:07

jestem w szoku moja kobieta nie ma pojecia gdzie wlewa sie plyn do chlodnicy a Ty wiesz czym jest EGR, znasz takie pojecia jak spalanie stukowe , wiesz jak sprawdzic scv.... dobrze dedukujesz, -masz wielki talent ....
sparspar
Moderator

Postprzez enemigo » 16 lip 2014, o 12:57

sama zmieniam klocki, olej i filtry a jak szukasz pani od kafelek, też pomogę ;) ale z tym się zgubiłam, więc proszę o pomoc. Myślałam o wtrysku, ale tu raczej problem występowałby też stale. Wydaje mi się, że cos będzie nie tak z ciśnieniem, ale co będzie za to odpowiedzialne tylko w tych określonych warunkach?
enemigo
Kierowca

Następna strona

Powrót do Napęd, silniki diesla