Astra 3 forum Astra H forum

Opel Astra H forum

Przebieg Opel Astra 3 forum gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Cz�ści do Opla Astra H Profesjonalne odzyskiwanie danych

brak sprzęgła

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem wysokoprężnym.

Moderator: piotii

Re: brak sprzęgła

Postprzez turhotel » 27 lip 2016, o 13:10

Miałem dokładnie te same objawy. Miękki pedał sprzęgła, biegi wchodziły tylko przy wyłączonym silniku, brak wycieków, ubytki płynu hamulcowego. Laweta do warszatu.
Pierwsze podejście w warsztacie: uzupełnienie nagłego ubytki płynu hamulcowego i odpowietrzenie układu - auto pojeździło pół dnia i rano sprzegła znów nie było, 100 ml płynu hamulcowego gdzieś zniknęło przez noc.
Drugie podejście w warsztacie: nie było wycieku więc nie wiadomo było czy to pompa czy wysprzęglik. Wymieniliśmy pompę na nową. Po kilkudziesięciu minutach jazdy na placu testowym niby wszystko OK, ale po dwóch godzinach postoju sprzęgło znowu znikło. Ubyło ponownie trochę płynu hamulcowego ze zbiorniczka. Cena z robocizną 350 PLN
Trzecie podejście w warsztacie: zdecydowałem się na wymianę kompletu sprzęgła wraz z kołem dwumasowym (ze wzgledu na duzy przebieg). Po rozebraniu sprzęgła mechanik wylał z komory 0.5 litra wyciekłego płynu hamulcowego. Czyli bezpośrednia przyczyna to uszkodzenie wysprzęglika. Cena z robocizną 3350 PLN.

Opel Astra H, CDTI 1.7, 101 KM, kombi, 205000 km, 2008 r.
turhotel
Nauka jazdy

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTL

Postprzez sparspar » 28 lip 2016, o 00:40

Przecież wcześniej było napisane, że najczęściej pada wysprzęglik....A ze względu na przebieg nie wymienia się sprzęgła:P
Wszystkiego dobrego
Pozdrawiam
Zakładając swój wątek sprecyzujcie problem bo nikt nie czyta w myślach i nie wie jakie błędy Wam wyskakują.A potem starajcie się ukończyć każdy rozpoczęty wątek.
sparspar
Moderator

Silnik: 1.8 Z18XE

Postprzez turhotel » 17 sie 2016, o 14:06

@sparspar: generalnie bym się tak nie wymądrzał. W przypadku założyciela tego wątku uszkodzona była pompka, a nie wysprzęglik. Poza tym czytaj ze zrozumieniem: ze względu na duży przebieg przy okazji wymiany sprzęgła, wymieniłem koło dwumasowe.
Ostatnio edytowano 18 sie 2016, o 09:56 przez turhotel, łącznie edytowano 1 raz
turhotel
Nauka jazdy

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTL

Postprzez sparspar » 17 sie 2016, o 15:53

Oj tam, oj tam. Moja odpowiedź to moja interpretacja na podstawie tego kto i jak pisze...Każdy popełnia błedy, ja też :)
Pozdrawiam
Zakładając swój wątek sprecyzujcie problem bo nikt nie czyta w myślach i nie wie jakie błędy Wam wyskakują.A potem starajcie się ukończyć każdy rozpoczęty wątek.
sparspar
Moderator

Silnik: 1.8 Z18XE

Poprzednia strona

Powrót do Napęd, silniki diesla