Witam, już od ponad roku jeżdżę astrą h (kombi z 2008, 1.7 74kW) jestem z niej raczej zadowolony (dość głośna i tylko jeden uchwyt na kubek ) nadszedł czas na przegląd wiosenny i chciałbym rozwiązać kilka problemów które się pojawiły.
1. Wymiana oleju i filtra.
Pierwszy raz chciałbym się samodzielnie zabrać za wymianę oleju w samochodowym silniku. W związku z tym mam kilka pytań:
Czy olej castrol edge 5w30 jest dobry ? do tej pory na nim jeździłem i taki kupiłem i tym razem
Czy olej powinienem wymieniać co 15 czy 30 tyś km ? na obecnym przejechałem powyżej 20 i jak nic się nie stało
Olej zamierzam spuścić korkiem z tego co słyszałem jest to korek pod torx z gumową uszczelką. Czy przy przy każdej wymianie muszę go wymieniać ?(do tej pory lej był wyciągany górą) czy są tam jeszcze jakieś dodatkowe uszczelki ?
Czy powinienem kupić taki korek ? (jeszcze nie zaglądałem pod samochód)
2. Cieknący dach
W mojej astrze zaczyna podciekać dach. Co powinienem sprawdzić i jak ściągnąć podsufitkę?
3. Błąd świec żarowych. Przy zakupie wszystkie świece zostały wymienione na nowe więc nie wydaje mi się żeby któraś z nich uległa awarii. Co powinienem sprawdzić może jakiś przekaźnik, sterownik lub komputer ?