Astra 3 forum Astra H forum

Opel Astra H forum

Przebieg Opel Astra 3 forum gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Cz�ści do Opla Astra H Profesjonalne odzyskiwanie danych

brak sprzęgła

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem wysokoprężnym.

Moderator: piotii

brak sprzęgła

Postprzez VeetiS » 27 mar 2015, o 21:34

Witam, posiadam astre 2 z silnikiem 1,7td. mam baaaardzo wielki problem, otoz pedal sprzegla jest miekki i nie da sie wrzucic zadnego biegu na odpalonym silniku.
wrocilem z zakupow normalnie, zaparkowalem, wrzucilem na luz i bylo ok. po kilku godzinach mialem jechac do pracy wsiadlem, odpalilem samochod, wciskam pedal sprzegla a on miekki, nie ma zadnego oporu. dodam ze plynu w zbiorniczku nie ubylo a po wcisnieciu i puszczeniu pedal wraca w pierwotne miejsce. a jeszcze jedno, od jakiegos czasu zauwazylem ze pedal w polowie byl miekki i od polowy czuc bylo opur, ale normalni wchodzily biegi i dalo sie jezdzic. jezeli ktos wie jaka bylaby przyczyna bardzo prosze o bezzwoczna pomoc gdyz w niedziele mam do pokonania 800km :/
VeetiS
Nauka jazdy

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTL

Re: brak sprzęgła

Postprzez sparspar » 27 mar 2015, o 21:55

witam
O tym już było, najczęściej pada wysprzęglik -czyli trzeba zrzucić skrzynie biegów i wymienić.A może pompka- mechanicy zdiagnozują Ci w czym problem.
Z samego rana jedź do warsztatu i niech naprawią Ci przed niedzielą. a jak nie to wypożycz auto za 150zł z wypożyczalni
Pozdrawiam
Zakładając swój wątek sprecyzujcie problem bo nikt nie czyta w myślach i nie wie jakie błędy Wam wyskakują.A potem starajcie się ukończyć każdy rozpoczęty wątek.
sparspar
Moderator

Silnik: 1.8 Z18XE

Postprzez VeetiS » 27 mar 2015, o 22:09

jestem w niemczech i z tym troszke wiekszy problem, dlatego desperacko szukalem pomocy na forach, dodam tylko ze probowalem odpowietrzac jak koledzy tutaj pisali, i opisze cos czego jeszcze tutaj nie czytalem. gdy odpowietrzam normalnie to powietrza nie slychac a plyn leci kropelka moze 2, ale kiedy pociagne lekko za ten odpowietrznik do gory to slychac jakby zasysal powietrze przy pompowaniu pedalem i wtedy przy ponownej probie odpowietrzenia leci troche wiecej plynu wraz z powietrzem, i moj pytanie, czy to moze byc wina tego odpowietrznika ? czy dalej stawiasz na wysprzeglik? bo jezeli ten wysprzeglik to laweta, nic innego mi nie zostanie kurde
VeetiS
Nauka jazdy

Postprzez sparspar » 27 mar 2015, o 22:23

Trochę zakręcone te Twoje zdania bez kropek i wielkich liter-czasami to nie rozumiem o czym piszesz, ale przeczytaj sobie ten watek
viewtopic.php?f=6&t=1666

Pozdrawiam
Zakładając swój wątek sprecyzujcie problem bo nikt nie czyta w myślach i nie wie jakie błędy Wam wyskakują.A potem starajcie się ukończyć każdy rozpoczęty wątek.
sparspar
Moderator

Silnik: 1.8 Z18XE

Postprzez tuszok » 28 mar 2015, o 04:36

Przy "pompowaniu" odpowietrznik powinien być zamknięty-wkręcony więc nie ma prawa zasysać powietrza. Więc albo źle to robisz albo faktycznie odpowietrznik nie trzyma - ale wtedy wyrzucałby płyn przy każdym wciśnięciu sprzęgła.
tuszok
Weteran

Silnik: 1.6 Z16XER

Postprzez VeetiS » 28 mar 2015, o 10:30

dobra juz wiem co i jak. od 6 rano walcze i na darmo. Przy probie odpowietrzania pedal w ogole nie twardnieje, plynu nie ubywa z 30 serii po kilkanascie przycisniec i nic. Moje ostatnie pytanie, czy to wysprzeglik, czy pompka? Bo czytalem tych co mieli walniete wysprzegliki, ze udalo im sie uzyskac twardy pedal, chociaz na jakis czas a u mnie nic. dodam ze gdy kolega napompuje i trzyma pedal a ja odkrece odpowietrznik to wyleci kropla, moze 2 plynu i to tyle.
VeetiS
Nauka jazdy

Postprzez szmic » 28 mar 2015, o 13:46

gdyby to był wysprzęglik to powinien być znaczny ubytek płynu, raczej wygląda to na uszkodzenie pompki
szmic
Weteran

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTJ

Postprzez VeetiS » 28 mar 2015, o 15:10

wyjalem pompke i jak ja pompuje to przy wduszeniu leci powietrze, a przy cofnieciu zasysa. Jezeli zatkam palcem i pompuje to nie czuc w ogole cisnienia. czyli jest to pompka do wymiany ?
VeetiS
Nauka jazdy

Postprzez tuszok » 28 mar 2015, o 19:24

Jeśli pompka nie wytwarza ciśnienia to jest walnięta, jeśli walnięty by był wysprzęglik to przy odpowietrzaniu przelewałby się płyn odpowietrznikiem.
tuszok
Weteran

Silnik: 1.6 Z16XER

Postprzez VeetiS » 6 kwi 2015, o 15:53

juz naprawione, byla to pompka, wymienilem i sprzeglo smiga jak nowe. temat zamkniety pozdrawiam
VeetiS
Nauka jazdy

Następna strona

Powrót do Napęd, silniki diesla