Astra 3 forum Astra H forum

Opel Astra H forum

Przebieg Opel Astra 3 forum gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Cz�ści do Opla Astra H Profesjonalne odzyskiwanie danych

1.9 CDTI 100km duże spalanie.

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem wysokoprężnym.

Moderator: piotii

1.9 CDTI 100km duże spalanie.

Postprzez elvispse » 21 cze 2016, o 15:34

Witam.
Astrę kombi 1.9 cdti 100km kupiłem jakieś pół roku temu.
Na dzień dobry zauważyłem, że pali o wiele więcej niż moje 3 wcześniejsze TDI, w każdych warunkach jakieś 1.5-2l/100 więcej
Średnie wychodzi 7.5/100 (50% trasa, %50 miasto). Raczej nie mam ciężkiej nogi. Przy akrobatycznie oszczędnej jeździe udało mi się zejść do 6.6/100, prawie sama trasa, praktycznie bez klimy, prędkości w trasie max 110km/h.
Myślę, że gdy nadejdzie zima, spalanie wzrośnie jeszcze o litr a nawet dwa. Na zbiorniku robię MAX 700km
Auto ma DPF, wypala się średnio raz na zbiornik. Moim zdaniem jednorazowe wypalenie DPF pochłania strasznie dużo paliwa ok. 1-2litrów.
Mój wuja ma też taką astrę, z tym że 1.7 (100km). Jego średnie spalanie to 5.2l/100. Dlatego zawsze dostaję furii po rozmowie z nim.
Termostat mam ok, wtryski nie leją. Po niedzieli odstawiam auto do mechanika, żeby posprawdzał.
Czy jest sens szukać przyczyny dużego spalania czy "ten typ tak ma"?
Bo jeżeli tak ma, to nie wiem po po opel wypuszcza diesle, skoro palą tyle co benzyny.
Poprzedni właściciel twierdził, że astra paliła mu 5.5-6, nie wierze mu.
Pozdrawia i czekam na jakieś podpowiedzi.
elvispse
Kierowca

Silnik: 1.9 CDTI Z19DTL

Re: 1.9 CDTI 100km duże spalanie.

Postprzez elvispse » 29 cze 2016, o 16:23

Dla zainteresowanych:
Po podpięciu komputera u mechanika nie wykazało żadnych błędów. Wszystkie parametry silnika bardzo dobrze.
Jedyne co może niepokoić to temperatura paliwa -40*C. Raczej tyle nie powinno być. Mechanik mówił, że może czujnik temperatury we filtrze paliwa.
Jak na razie jest nie do kupienia. W sklepie mają mi sprawdzić czy w serwisie jest coś takiego. Ale czy ten czujnik byłby winny za duże spalanie?
Pozdrawiam.
elvispse
Kierowca

Postprzez drydly » 6 lip 2016, o 19:36

A termostat jak sprawdziles? Na wyświetlaczu podczas jazdy temperatura itd bo mi spalanie wzrosło bez żadnych błędów dopiero po kontroli podczas jazdy niby osiag temperatury był i nagle 20℃ mniej i się utrzymywało, a w spalanie 5.2l to nie wiem chyba bez dpfa i dwumasy na 5 biegu 65km/h.
drydly
Starszy kierowca

Silnik: 1.9 CDTI Z19DTH

Postprzez elvispse » 8 lip 2016, o 20:23

Podczas jazdy na odcinku 20 km sprawdzana była temperatura cieczy na wyświetlaczu. Wahała się od 88-91.
Czyli raczej termostat odpada. No bo jak inaczej sprawdzę czy termostat jest sprawny?
Mi przy mega spokojnej jeździe na 6 biegu przy 95km/h pokazuje chwilowe nawet 4.2-4,5. Wiem, że to fikcja i doliczam spokojnie 2,5 litra i to jest rzeczywistość.
AHA- czy wie ktoś może, czy wspomniany wcześniej czujnik temperatury paliwa znajduje się właśnie we filtrze? Dolna wtyczka?
elvispse
Kierowca

Postprzez elvispse » 4 wrz 2016, o 14:09

Dla zainteresowanych...
Problem dużego spalania został rozwiązany.
A mianowicie astra została sprzedana i w jej miejsce pojawił się 5 lat starszy seat leon TDI. Spalanie 1,5-2 litry mniejsze niż w przypadku astry.
Przed sprzedażą, sprawdziłem kalkulatorem ile pali astra tylko po mieście... wynik mnie zniszczył 10.6l/100km (zaznaczam tylko miasto)
W tym miejscu chciałbym wszystkim przyszłym nabywcom astry H odradzić kupna tego auta zwłaszcza z silnikiem 1.9.
Dzisiaj, jak ktoś mi mówi, że jego opel 1.9 cdti pali mu średnio 5,5 to zakładam, że jest pajacem.
elvispse
Kierowca

Postprzez imariusz » 5 wrz 2016, o 00:24

Nie, no usmiałem się :lol:
Prawdziwy pogromca problemów. Zasobny portfel masz.
Nie działa? Hmm co tu zrobić. Już wiem, sprzedam. Niech się inni męczą.
I weż tu człowieku zaufaj sprzedawcy. Napewno poinformowałeś kupca o problemach ze spalaniem!
imariusz
Nauka jazdy

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTJ

Powrót do Napęd, silniki diesla