Astra 3 forum Astra H forum

Opel Astra H forum

Przebieg Opel Astra 3 forum gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Cz�ści do Opla Astra H Profesjonalne odzyskiwanie danych

Awaria Turbiny / sam rozpedzający się samochód..

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem wysokoprężnym.

Moderator: piotii

Awaria Turbiny / sam rozpedzający się samochód..

Postprzez Mumin120 » 26 wrz 2016, o 10:37

Witam wszystkich :)

Nie wiedziałem w sumie gdzie się poradzić a więc założyłem tu konto. Mam nadzieje, że znajdą sie dobrzy ludzie, którzy udzielą jakiś informacji :)

A więc:

jechałem sobie w trasie (ok. 130km/h) gdy nagle samochód SAM zaczął przyspieszać.... tak jakbym trzymal gaz w podłodze.. początkowo nie wiedziałem o co chodzi, starałem się zatrzymać samochód.. Jakimś cudem mi się to udało, tak naprawdę nie wiem jak :? Gdy już stałem w miejscu pomyśłałem żeby wyciagnąć kluczyc ze stacyjki, jednak nic to nie pomogło, bez kluczyka w stacyjce samochód dalej był na pełnych obrotach... aż w końcu zgasł.. Pod maską wszedzie olej..

Czy spotkał się ktoś z Was z takim przypadkiem? Od czego mogło się to stać? Turbina była w bardzo dobrej kondycji, zero świstów, dymów itp..

Z góry dziękuje za każdą pomoc!

@ Rozbiegany diesel ? ... :(
Mumin120
Nauka jazdy

Silnik: 1.9 CDTI Z19DTJ

Re: Awaria Turbiny / sam rozpedzający się samochód..

Postprzez umek19 » 27 wrz 2016, o 00:59

tak sytuacja znana ale rozwiązań kilka:
-żeby zatrzymac taki samochód trzeba go zadusic czyli nacisnąc hamulec mając włączony bieg bez wciskania sprzęgła inaczej nic innego go nie zatrzyma oprócz braku oleju w silniku
-urwany wirnik turbiny ale wtedy raczej powinno być sucho na silniku a za tobą (samochodem) czarno
-jeśli masz dpf to w oleju mogło byc tyle paliwa i wysoki poziom jego , że przy wysokich obrotach został zassany przez odmę
-mogą wystąpic inne anomalie do wykrycia po umyciu silnika (np. dużo oleju w dolocie itp), sprawdzeniu poziomu oleju w nim, obejrzeniu wszystkiego pod maska samochód .Możesz spróbować odpalić w razie czego go zgasisz jedynie zaduszając go ale na wolnych obrotach powinien normalnie pracować , przy urwanym wirniku dostanie samozapłonu przy około 2000tys obrotów a jeśli jest dużo oleju w silniku to tak z 3000-3500. Kiedy zmieniałeś olej i ile go jest/było?
Białystok. Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć – nie liczy się.
umek19
Weteran

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTH

Postprzez Mumin120 » 27 wrz 2016, o 11:32

Dzieki za odpowiedź!

Dokładnie tak, też wyczytałem, że wrzucenie biegu jest całkiem dobrym rozwiązaniem w takiej styuacji. Niestety mam dpf'a i w sumie miałem z nim problem ( tydzień w tydzień włączało się wypalanie ). Olej zmieniałem niedawno, zrobiłem ok. 5 tyś km. Staram się pilnować takich rzeczy.. Rozmawiałem z mechanikiem mówi, że troszkę oleju zostało więc niby silnik się nie zatarł. Dodatkowo jeden z wtrysków się stopił (?)..
Mumin120
Nauka jazdy

Postprzez Mumin120 » 4 paź 2016, o 13:24

@ TURBINA do regeneracji, wtryski stopione.

zamawiam silnik wraz z osprzętem myślę, że tak będzie bezpieczniej. Turbine regeneruję. Zobaczymy jak to wszystko będzie śmigć.
Mumin120
Nauka jazdy

Powrót do Napęd, silniki diesla