Witam serdecznie,
Panie i Panowie potrzebuję pomocy, ktokolwiek może coś zasugerować, poradzić, a kto może miał podobny problem i go rozwiązał....będę wdzięczny za każdą sugestię...Mianowicie od 3 miesięcy jestem posiadaczem Opla Astry H 1.9 cdti 150 KM, DIESEL. Mój samochód ma dziwną i bardzo nieprzyjemną dla mnie wadę. Podczas jazdy, w najmniej oczekiwanym momencie... najzwyczajniej gaśnie. Wywala mi żółtą kontrolkę auta z kluczykiem, gaśnie całkowicie (prędkościomierz i obrotomierz nie padają od razu na zero, tylko stopniowo opadają), jak już straci moc zaświecają się chyba wszystkie możliwe kontrolki. Korzystam z przycisku start/stop i muszę samochód całkowicie zgasić,odpalić i wtedy jedzie dalej jakby nigdy nic. Problem występuje głownie przy jeździe wolnej, w mieście na 2, 3 biegu i tak naprawdę tylko wtedy - przy wysokiej prędkości na trasie nigdy się to nie zdarzyło. Po sprawdzeniu błędów wywala błąd ECN02020 i ECN02030, czyli jakiś problem z 2 i 3 wtryskiwaczem, obwodem wtryskiwacza bądź cylindrem. I teraz to co udało mi się ustalić i sprawdzić: czujnik wału korbowego jest OK, czujnik ciśnienia paliwa jest OK, pompa paliwa jest OK, został zrobiony test wtryskiwaczy (wszystkich czterech) każdy działa idealnie bez zarzutu - mój mechanik podłączył je do menzurek, podłączył wężyki i każda z nich napełniła się praktycznie w takiej samej ilości, każdy wtryskiwacz działa na pewno poprawnie. Najlepsze jest to, że zamieniliśmy wtryski miejscami tzn. 1 i 4 zamieniliśmy miejscem z 2 i 3 i...cały czas ten sam błąd...wywala błąd 2 i 3 wtrysku. Naprawdę i mnie i mojemu mechanikowi już brak pomysłu co jeszcze można sprawdzić, a ja bardzo chciałbym uniknąć wizyty w autoryzowanym serwisie (z wiadomych powodów) jednak obawiam się, że pomału to będzie ostateczne rozwiązanie...Nie mnie chciałem jeszcze zapytać czy może ktoś miał podobny problem, może komuś udało się rozwiązać podobny problem albo ktoś ma pomysł, co jeszcze można sprawdzić...z góry dziękuję za jakąkolwiek sugestię bądź informację....co jeszcze można zadziałać, aby problemu się pozbyć...za wszelką pomoc z góry dziękuję. Pozdrawiam