Astra 3 forum Astra H forum

Opel Astra H forum

Przebieg Opel Astra 3 forum gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Cz�ści do Opla Astra H Profesjonalne odzyskiwanie danych

Dziwne stuki? przy gwałtownym przyśpieszaniu

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem wysokoprężnym.

Moderator: piotii

Dziwne stuki? przy gwałtownym przyśpieszaniu

Postprzez Jumper1994 » 1 paź 2016, o 09:52

Witam,
Mam pewien problem, 4 miesiące temu zakupiłem Astrę H GTC z silnikiem Z19DT o mocy 120KM rok 2005 przebieg na ten czas to 285tyś, problem dotyczy dziwnych stuków dochodzących z komory silnika lub skrzyni/półosi, ale tylko jak puszczę go już ze sprzęgła i wcisnę mocniej gaz to z dolnych obrotów do 2 tyś są te stuki słyszalne, na skręconych kołach nie słychać trzasków z przegubów, na nierównościach także jest cisza i przy delikatnym przyśpieszaniu również również. Dopowiem także, że po mimo tego, że koła są wyważone to przy około 120 trzęsie już budą, i pod górkę również są odczuwalne drgania. Przed wymianą Poduszki silnika przedniej były odczuwalne szarpania przy zmianie biegów, teraz po wymianie zmniejszyły się one ale nadal występują. Jedną z usterek jest także cieknący olej ze skrzyni co świadczy pewnie o uszkodzonym uszczelniacz. Co niektórzy wspominali, że dwu masa :/ którą już wymieniałem lecz na przechodzoną :/.
Jumper1994
Kierowca

Silnik: 1.9 CDTI Z19DT

Re: Dziwne stuki? przy gwałtownym przyśpieszaniu

Postprzez sparspar » 1 paź 2016, o 17:55

Witam
Jeżeli podczas odpalenia i gaśniecia auta żadne dźwięki nie wydobywają z okolic silnika.
To raczej przegłub wewnętrzny dowymiany...Musisz zastanowić się czy te stuki pojawiły się z dnia na dzień, czy to już trwa od jakiegoś czasu
Stan oleju w skrzyni wypadałoby sprawdzić...., Jeżeli z biegami i lewarkiem wszystko w porządku to o skrzynie nie martwiłbym się.
Daj doświadczonemu mechanikowi auto do sprawdzenia, no chyba, że sam będziesz brał sie za to...
Pozdrawiam
Zakładając swój wątek sprecyzujcie problem bo nikt nie czyta w myślach i nie wie jakie błędy Wam wyskakują.A potem starajcie się ukończyć każdy rozpoczęty wątek.
sparspar
Moderator

Silnik: 1.8 Z18XE

Postprzez Jumper1994 » 1 paź 2016, o 23:21

Przy odpaleniu i gaszeniu czasem słychać jak by blacha o blachę się obiła chodź nie zawsze czasem gładko odpali i gaśnie, poprawiło się to po wymianie poduszki przedniej i właśnie po tym zacząłem słyszeć takie stukanie przy ruszaniu, im bardziej gwałtowniej ruszę tym mocniej słychać, no i po wyważeniu nadal są drgania po przekroczeniu 120.. :/ . Lewarek chodzi ciężko bez mocniejszych luzów, olej troszkę wycieka z uszczelniacza w skrzyni także na pewno olej jest do dolania.
Jumper1994
Kierowca

Postprzez sparspar » 2 paź 2016, o 11:52

Witam
Wcześniej nie pisałeś, że stuki masz przy ruszaniu....
Teraz to już nie mam pewności co do przegłubów. Jeżeli jeszcze dopiszesz, że pedał sprzęgła dziwnie się zachowuje(choć niekoniecznie).To Twoja "przechodzona" dwumasa będzie do wymiany...

Pozdrawiam
Zakładając swój wątek sprecyzujcie problem bo nikt nie czyta w myślach i nie wie jakie błędy Wam wyskakują.A potem starajcie się ukończyć każdy rozpoczęty wątek.
sparspar
Moderator

Postprzez Jumper1994 » 2 paź 2016, o 13:25

Witam
Było napisane, że przy ruszaniu są one słyszalne: z pierwszego posta "problem dotyczy dziwnych stuków dochodzących z komory silnika lub skrzyni/półosi, ale tylko jak puszczę go już ze sprzęgła i wcisnę mocniej gaz to z dolnych obrotów do 2 tyś są te stuki słyszalne" , pedał sprzęgła zachowuje się w porządku, żadnych metalicznych dźwięków na biegu jałowym co było bardzo mocno słyszalne przed wymianą koła dwumasowego. Po rozpędzeniu go na niższym biegu i zarzuceniu najwyższego również brak jakiś stuków. problem tylko jest przy zmianie biegów i mocnym puszczeniem sprzęgła, i obciążeniu silnika na niskich obrotach. Wiem trochę namieszałem :/ bo w takim przypadku przyczyn może być wiele, dwumas, przegub wewnętrzny. Jedyną ciekawostkę z doświadczenia powiem, że przyczyną może być śmieszna rzecz, a mianowicie stukający wydech... jak? , po wymianie poduszki czasem jest tak, że nie wielkie przesunięcie silnika powoduje, że wydech też się inaczej ułoży i różnica może być spora, tak było w przypadku znajomego, tylko u niego przy ruszaniu było ewidentnie słychać, że to może być dwu mas, wystarczyło poprawić zawieszenie wydechu i jak ręką odjął, nie wiem dokładnie w jakim to autku było, na pewno diesel, a diesel wiadomo drgania ma chodź to jest mało prawdopodobne, tym bardziej, ze po wyważeniu kół nadal trzęsie budą przy 120+.. .
Jumper1994
Kierowca

Postprzez sparspar » 2 paź 2016, o 17:22

Witam
A widzisz, teraz to już troszkę inaczej opisałeś.
Czylki stuki występują tylko przy zmianie biegów i wciśnieciu gazu. A przy hamowaniu silnikiem i ponownym wciśnięciu gazu słychać coś?. Jeżeli nie, to nie będą przegłuby.
Poduchy jeszcze raz do sprawdzenia. Tylko nie na oko!. Trzeba wziąć gruby śrubokręt i powyginać te gumy i poszukać jakiegoś pęknięcia.
Jedna przejażdżka z mechanikiem i będziesz wiedział co jest do wymiany a tak to, sam wiesz
Pozdrawiam
sparspar
Moderator

Postprzez Jumper1994 » 2 paź 2016, o 17:48

Jak spuszczę nogę z gazu i ponownie wcisnę to występuje tylko szarpnięcie jakiś dźwięk przy tym występuje, tak jak by luz gdzieś był, powinien gładko zareagować, a jest szarpnięcie tak jak by właśnie był luz na którejś poduszce, i tak jak wyżej wymieniłem stuki występują tylko jak puszczę go na sprzęgle na pierwszym biegu i przyśpieszę mocno tak samo na 2 biegu, na wyższych już nie słychać tak mocno , i na 6 biegu gdy zejdę tak do 1500 obrotów i wcisnę gaz do spodu również brak słyszalnych stuków tylko troszkę trzęsie, stuki są również np na 2 biegu jak podjeżdżam pod stromy podjazd typu parking na galerii ;). Ja myślę, że to poducha albo kurcze luźna pół oś :/ to telepanie budą od czegoś musi być,bo skoro koła wyważone :/ .
Jumper1994
Kierowca

Postprzez sparspar » 2 paź 2016, o 18:16

Przegłuby wewnętrzne i poducha tylna a potem prawa silnika do sprawdzenia....Daj znać po naprawie:)
Pozdrawiam

ps "lużna półoś:)?, raczej wałek w skrzyni:)
sparspar
Moderator

Postprzez Jumper1994 » 5 lis 2016, o 23:52

Witam,
Cóż idzie zima przyszedł czas na zmianę kół na zimówki ;). Co się okazało, po założeniu oryginalnych 16'' stalówek i opon 205/55 przestało ściągać, przestało prowadzać po drodze, zniknęły drgania, teraz można śmigać 150+ , a kierownica nawet nie zadrży :). Stuki przy ruszaniu prawdopodobnie spowodowane były wymianą poduszki przedniej. Musiała się widocznie ułożyć bo przy gaszeniu i przy ruszaniu brak jakichkolwiek dziwnych dźwięków na tą chwilę :). Mogę powiedzieć, że nie kupujcie panowie samochodów z za granicy jeśli auto ma na sobie chińskie opony... , a jeśli już się takie posiada to proponuję zmianę na coś z oryginalnej firmy. Bieżnik zdarty widocznym okiem w 3 miesiące od kupna. Wyważenie nie pomogło auto nadal prowadzało się jak chciało, drgania były, i w jednym kole nie było pierścienia centrującego... co powodowało za pewne drgania... , Także chyba wyjaśniłem problem swój, chodź mechanik jeszcze będzie sprawdzał :). Pozdrawiam
Jumper1994
Kierowca

Postprzez sparspar » 6 lis 2016, o 12:27

Witam
Skoro wyważali kołą to powinni zauważyć brak pierscionka. A jakie masz na myśli opony, gdy mówisz o "chinskich"

Pozdrawiam
sparspar
Moderator

Następna strona

Powrót do Napęd, silniki diesla