Astra 3 forum Astra H forum

Opel Astra H forum

Przebieg Opel Astra 3 forum gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Cz�ści do Opla Astra H Profesjonalne odzyskiwanie danych

Gasnący silnik 1.7 GTC

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem wysokoprężnym.

Moderator: piotii

Gasnący silnik 1.7 GTC

Postprzez luksus007 » 9 lis 2016, o 14:16

Witam serdecznie,
liczyłem, że moja usterka pojawi się na forum wraz ze spadającą temperaturą (chyba istnieje taka korelacja mojej usterki). Niestety nikt nie zamieścił, także opisuję i proszę o rady.

Auto to:
Astra H 1.7 GTC 92kw wersja silnika DTR.

W ciągu ostatnich miesięcy zdarzało się to sporadycznie, teraz kiedy spadła temperatura nawet 2x w ciągu tego samego dnia (ale nie częściej, niż raz na tydzień).
Auto uruchamia się bez problemu, obroty chodzą równo. Jednakże hamując, czy dojeżdżając do sygnalizacji małą prędkością silnik potrafi zgasnąć momentalnie. Czasem stojąc na światłach najpierw się 'przydusi', obroty bardzo spadną, wrócą i po chwili może gwałtownie zgasnąć. Uruchamia się bez problemu, a problem pojawia się po przejechaniu kilku, maksymalnie kilkunastu kilometrów.

Na ciepłym silniku i wysokich obrotach nie zauważyłem, by tak się działo.

Podłączona wtyczka OBDII nie pokazuje błędów.
W lato, wymieniana była dwu masa ze sprzęgłem. W zeszłą zimę był wymieniany akumulator na nowy oraz filtr paliwa. Zapala bez problemu.
Miesiąc temu ze względu na lekkie falowanie obrotów, były regenerowane wtryski, teraz miodzio - obroty igła.
Samochód się zbiera, jest dynamiczny, wszystko działa perfekcyjnie oprócz tego, że sporadycznie gaśnie na chłodnym silniku.
EGR wymieniany 2 lata temu, a DPF w lato był wypalany z komputera. 5x w tygodniu auto jedzie po autostradzie po trasie 2x 25km.

Nie wiem, co o tym myśleć. Jeden elektryk wysnuł teorię, że stacyjka się kończy, ale wydaje mi się (mimo mojej skromnej wiedzy) mało prawdopodobne.
Czy ktoś się z tym spotkał albo może nakierować na usterkę?

Pozdrawiam
Łukasz
luksus007
Nauka jazdy

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTR

Re: Gasnący silnik 1.7 GTC

Postprzez sparspar » 9 lis 2016, o 19:53

Witam

Pachnie mi to czujnikiem położenia wału.....

Pozdrawiam
Zakładając swój wątek sprecyzujcie problem bo nikt nie czyta w myślach i nie wie jakie błędy Wam wyskakują.A potem starajcie się ukończyć każdy rozpoczęty wątek.
sparspar
Moderator

Silnik: 1.8 Z18XE

Postprzez hernanc » 10 lis 2016, o 14:55

a mi to wygląda na standardową przypadłość silników DTR/DTJ czyli zawór SCV na pompie CR. Miałem prawie identyczne objawy ale mi nie gasł. Możliwe że masz go w mocno wyeksploatowanym stanie (chodzi o zawór). Ten zawór nigdy błędów nie wypluwa ale można go posprawdzać poprzez sprawdzenie skoków ciśnienia na pompie CR albo z ukrytego menu (testmode)
hernanc
Starszy kierowca

Postprzez luksus007 » 14 lis 2016, o 10:59

Obie podpowiedzi wydają się prawdopodobne.

Jeśli chodzi natomiast o czujnik położenia, to warto kupować tutaj oryginalny?
Wydaje się to prostym urządzeniem... A różnica cenowa między oryginałem (najtaniej znalazłem za 400zł, a 580zł w ASO), natomiast zamiennik to cena 130zł.
Te 130zł to mógłbym w ciemno zainwestować i wymienić. Natomiast jeśli chodzi o zawór to bez warsztatu się już nie obejdzie...
luksus007
Nauka jazdy

Postprzez luksus007 » 20 lis 2016, o 16:37

Wymieniony zawór SCV i silnik działa perfekcyjnie.
Nowy zawór DENSO udało się kupić za 270zł.

Dzięki za porady i pozdrawiam
luksus007
Nauka jazdy

Powrót do Napęd, silniki diesla