Astra 3 forum Astra H forum

Opel Astra H forum


Przebieg Opel Astra 3 forum gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Części do Opla Astra H

Brak pierwszego biegu wentylatora chlodnicy

Moderator: piotii

Re: Brak pierwszego biegu wentylatora chlodnicy

Postprzez tom42341 » 19 maja 2020, o 18:05

Witam Koledzy

Posiadam Astra H kombi 2012 1.6 16v silnik A16XER

Mam problem dwa razy już wyrzuciło mi płyn przez zbiorniczek wyrównawczy temp. na wyświetlaczu 103 stopnie. Wentylator jest jeden za chłodnicą. Zauważyłem że ten wentylator zasila chłodnicę oraz chłodnicę klimy. Niestety w ogóle nie reaguje. Po włączeniu klimy też nie działa czy spotkaliście się z takim objawem co może być przyczyną.

Sprawdziłem na krótko w skrzynce pod przekaźnikami wtedy załącza, rezystor wygląda na dobry.

Jeżeli możecie to pomóżcie
tom42341
Nauka jazdy
 
Posty: 2
Dołączył(a): 19 maja 2020, o 18:01


Re: Brak pierwszego biegu wentylatora chlodnicy

Postprzez elektron1234 » 29 maja 2020, o 12:27

Witam
U mnie wentylator według wyswietlacza załącza sie przy temperaturze 115 stopni i spada do 90 przy właczonym wentylatorze
chłodnicy.
Myślalem tez ze cos jest nie tak ale wszyscy maja podobnie
U ciebie sprawdzilbym termostat
Powodzenia
Moj tel 509674475
elektron1234
Klubowicz
 
Posty: 76
Dołączył(a): 5 paź 2014, o 10:30
Lokalizacja: Rzeszow
Silnik: 1.6 Z16XEP

Re: Brak pierwszego biegu wentylatora chlodnicy

Postprzez tom42341 » 29 maja 2020, o 15:00

Dziękuję za odpowiedź.
Dopiero odebrałem auto od mechanika wymienił bezpiecznik termiczny w rezystorze i wentylator włączył po 1 minucie się jak klimę włączył. Sprawdził wszystko i wentylator załącza się przy temp 107 stopni. Tylko wiem, że jest dobrze bo jak się nagrzeje i się włączy temp spada do 99 stopni. Ale patrzyliśmy, że jak temperatura idzie na 107 włącza się wentylator i wyłączymy silnik wtedy wentylator już nie chodzi czy to jest też normalne - czy jest tak u was.
tom42341
Nauka jazdy
 
Posty: 2
Dołączył(a): 19 maja 2020, o 18:01

Re: Brak pierwszego biegu wentylatora chlodnicy

Postprzez Kizi1212 » 14 wrz 2020, o 09:28

Być może komuś pomogę , miałem podobny problem z wentylatorem chłodnicy .Oczywiście na pierwszy rzut do wymiany poszedł rezystor wentylatora chłodnicy - przegnity drut oporowy , ale to nie pomogło.Pierwszego biegu nadal nie było.
Pomoc znalazłem na rosyjskim forum : http://mlab.org.ua/forum/viewtopic.php?f=23&t=3330 , problemem odpowiedzialnym za brak pierwszego biegu okazał się przegnity przewód z ECU do przekaźnika odpowiedzialnego za pierwszy bieg , tylko że w moim przypadku przewód ten był uszkodzony ok. 3 cm od wtyczki do ECU.
Kizi1212
Nauka jazdy
 
Posty: 1
Dołączył(a): 14 wrz 2020, o 09:14
Silnik: 1.6 Z16XER

Poprzednia strona

Powrót do Klimatyzacja i ogrzewanie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości

stat4u skocz.com - Najwiekszy Katalog Stron www
Dziękujemy za wsparcie naszego forum firmie KodIT Usługi Informatyczne - Odzyskiwanie danych Poznań.