Astra 3 forum Astra H forum

Opel Astra H forum


Przebieg Opel Astra 3 forum gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Części do Opla Astra H

Nie włacza się kompresor. Niskie ciśnienie?

Moderator: piotii

Nie włacza się kompresor. Niskie ciśnienie?

Postprzez deodekabokat » 24 kwi 2019, o 10:00

Cześć.
Od zakupu nie działa u mnie klimatyzacja w samochodzie. Jako że dzieje się to od zakupu nie potrafię powiedzieć jaka jest przyczyna tego nie działania. Podstawowy objaw nie włącza się kompresor. Myślę że napięcie dochodzi do sprzęgła ponieważ w trybie serwisowym w opcom mogę w blokach wymusić jego włączenie (na zgaszonym silniku) i słychać że cyka. Natomiast gdy uruchomię samochód to z poziomu menu klimatyzacji nie da się jej uruchomić (włączyć sprzęgła kompresora)
Czy winnym może być niskie ciśnienie w obiegu klimatyzacji? Niestety jakoś tak głupio jest że system nie zgłasza błędów. Czy jest szansa że po napełnieniu klimatyzacji system ożyje?
deodekabokat
Klubowicz
 
Posty: 87
Dołączył(a): 13 mar 2019, o 14:47
Silnik: 1.8 Z18XE


Re: Nie włacza się kompresor. Niskie ciśnienie?

Postprzez topiq » 24 kwi 2019, o 12:03

Co tam masz za kompresor? WA czy WG czy inne "wu"? Ciśnienie w instalacji klimy można podejrzeć nawet w ScanMyOpelCAN, tym bardziej w opcomie. Podobnie jak załączanie się przekaźników. Może to tylko bezpiecznik? Może być i nieszczelność, tak czy siak nie zaszkodzi zrobić konserwacji. Kompresora WA raczej pewnie nie masz, bo ona nie ma sprzęgła tylko steruje zaworem. Z głowy nie pamiętam ile tam powinno mniej więcej ciśnienia wskazywać. Podłączę się jak będę wyjeżdżał z pracy i napiszę ile u mnie pokazuje. Ale coś w okolicy 300-400 kPa przy wyłączonej klimie? Zrobię screena. Jak jest za niskie ciśnienie, klima nie wstanie. A jeżeli nie ma czynnika to gdzieś musiał wylecieć.
A jeszcze pytanie, czy masz klimatronik czy manualną? Może przy klimatroniku masz włączone Eco zamiast AC i dlatego nie załącza?
Avatar użytkownika
topiq
Starszy klubowicz
 
Posty: 247
Dołączył(a): 30 lip 2018, o 22:38
Lokalizacja: Puławy
Silnik: 1.8 Z18XE

Re: Nie włacza się kompresor. Niskie ciśnienie?

Postprzez deodekabokat » 24 kwi 2019, o 12:11

topiqu. Ty mi tu z ECO nie wyjeżdżaj bo ja co roku w LPU jestem na urlopie to wiesz :twisted:

Jest klimatron. Kompresor z tą kremowa wtyczką obok koła więc ze sprzęgłem jak będę wychodził z pracy to zobaczę :D

Tak był jakiś blok w opcom z tym ciśnieniem nie pamiętam ile tam tych kpaskali było. Dzisiaj sprawdzę. BTW te łobuzy od ScanMyOpel wypuścili corocznego suba i trzeba płacić co rok (wersja płatna) ale mój ELM 1.5 nie chce się spinać z każdym modułem nie wiem, AG się łączyła bez problemu. Torque nie pokazuje błędów itd. Muszę jakiegoś lepszego fejsa poszukać i jakoś te scan my opel ogarnąć wersję CAN nie wiem może się uda od gryzonia.
deodekabokat
Klubowicz
 
Posty: 87
Dołączył(a): 13 mar 2019, o 14:47
Silnik: 1.8 Z18XE

Re: Nie włacza się kompresor. Niskie ciśnienie?

Postprzez topiq » 24 kwi 2019, o 20:36

Mam dwa byle jakie ELM327 BT te mini i obydwa jako tako ze SMOCAN działają. Używam starszego białego, bo nowszy niebieski 1.5 marudził na Huaweiu. Z Samsungiem S8 chodzą elegancko obydwa. Szału tam nie pokazuje, ale przykładowo na wyłączonej klimie tryb ECO albo po prostu wyłączona 482-498 kPa 0,9V, Przekaźnik klimatyzacji i informacyjny wyłączony. Włączona klima, temperatura na opór niska, 1050 stabilizuje się na 980 kPa, 1,6V obydwa przekaźniki aktywne.
Też muszę ogarnąć kompa do fejsa, bo tablet z Win 10 niestety wariuje z opcomem. A to najwygodniejsza opcja. Laptop starszy nieco lepiej, ale dopiero pod Win 7 działa jak powinien. Tylko, że bateria nawet 5 minut nie trzyma, muszę się podpinać z tym 17 calowym kolosem pod zapalniczkę. Zasilacz daje radę. Ale to jest totalnie niewygodne.
Avatar użytkownika
topiq
Starszy klubowicz
 
Posty: 247
Dołączył(a): 30 lip 2018, o 22:38
Lokalizacja: Puławy
Silnik: 1.8 Z18XE

Re: Nie włacza się kompresor. Niskie ciśnienie?

Postprzez Patrykus » 25 kwi 2019, o 09:31

topiq, netbook 10 calowy z win7 starter w Twoim przypadku sprawdzi się doskonale, mały poręczny i obecnie za ~200zł można kupić używkę w niezłym stanie, wystarczy z niewielkim dyskiem i 2GB ramu, programy diagnostyczne śmigają na takich bez problemu w przeciwieństwie do win10 gdzie z oplowskim fejsikiem trzeba się nieźle nakombinować żeby działał sterownik, osobiście używam hp-mini z procesorkiem 1,86GHz i 4GB ramu (widzi tylko 3GB ale zawsze to ciut szybciej)
Patrykus
Starszy klubowicz
 
Posty: 342
Dołączył(a): 14 wrz 2016, o 13:23
Silnik: 1.8 Z18XER

Re: Nie włacza się kompresor. Niskie ciśnienie?

Postprzez topiq » 25 kwi 2019, o 11:17

Trzeba będzie zainwestować, bo niestety sprzęt który mam albo nie ogarnia, albo za ciężki.
@deodekabokat i co tam w klimie słychać? Ja swojej nie włączam, bo mnie zatoki wzięły, kto wie czy nie od niej. Na szczęście jeszcze aż tak nie pali. Na weekend mam przewidziane odgrzybianie parownika i wymianę filtra. Zapachu nieprzyjemnego póki co nie ma, ale wolę zajrzeć jak się sprawa ma. Specyfik Wurtha powinien załatwić sprawę. Ze strachu przed zwarciami i zalaniem konsoli środkowej psiukne pianki tylko na parownik przez otwór na filtr. W zeszłym roku klima była przez poprzedniego właściciela dwukrotnie naprawiana, na co mam papiery, więc raczej nie powinno być z nią problemów.
Avatar użytkownika
topiq
Starszy klubowicz
 
Posty: 247
Dołączył(a): 30 lip 2018, o 22:38
Lokalizacja: Puławy
Silnik: 1.8 Z18XE

Re: Nie włacza się kompresor. Niskie ciśnienie?

Postprzez deodekabokat » 25 kwi 2019, o 14:47

Uf zagnali mnie do roboty.
Więc, mój kompresor to WG.

Co do systemu samochodowego to jest z tym problem, kiedyś był problem z tym że telefony miały androida a przeważnie jest potrzebny windows i usb. Dzisiaj komp tez nie wystarcza bo systemy chordal na starych Windowsach,
Ja osobiście radzę sobie tak:
GAZ
Apka na win 10 std i Bluetooth (interfejs własnej roboty siedzi zawsze pod maską i się go nie wypina) i w suporcie telefon ze starą apką przez ten sam BT, niestety nie ma już wsparcia więc trzymam stary soft w sterowniku żeby nie utracić możliwości popchnięcia punktów mnożnika jak mi trzeba
SAMOCHÓD
1) ELM327 1,5 BT bo te tzw nowe 2.1 to popelina i straszny problem z działaniem zresztą kiedyś spylałem chińszczyznę to wiem co to za 2.1 i do tego torque które czyta pidy i kasuje błędy ale błedów nie czyta i nie pokazuje
2) ScanMyOpel CAN tylko czyta błedy i komunikuje mi się tylko z modułami CIM i ECU ale błędów nie kasuje i nie pokazuje LIVE data bo chce suba 55 pln za rok łobuzy chcą. i do tego ten sam BT ELM 1,5 @topiq to jak ty czytasz te live data chy? Masz suba?
3) Ocpcom china clone. i do tego maszyna wirtualna z win XP. jpd koszmar. Właśnie mi moja maszyna wirtualna powiedziała żebym zarejestrował swoją kopię w microsoft więc chwilowo straciłem możliwość odpalenia opcoma.

No i nie powiem jakie jest ciśnienie. No jest to poważny problem. Bo myślałem nawet o tablecie jakimś z windowsem i USB ale co z tego jak dalej będę skazany na wirtualne maszyny.
Koszmar.
deodekabokat
Klubowicz
 
Posty: 87
Dołączył(a): 13 mar 2019, o 14:47
Silnik: 1.8 Z18XE

Re: Nie włacza się kompresor. Niskie ciśnienie?

Postprzez topiq » 25 kwi 2019, o 16:24

Suba mam ale w promocji jakiejś, 37 zł za rok w płatności z Play jeszcze mi coś tam rabatu dali. Ale czyta błędy i kasuje. Stawiałem wirtualny system z XP-kiem pod Win 10 ale to też guzik dało. Działanie podobne do działania na samym Win 10, jedyna zaleta o że program do opcomu normalnie się wyświetla a nie jakoś tak jak to na Win 10. Musiałbym próbować starszego Win 10 wgrać, bo chyba lepiej działał. Przynajmniej w Corsie C nie było problemu, ale tam nie było HS-CAN, a to głównie z HS-CANem jest problem pod Win 10. No ale to nie temat o interfejsach. Nie wiem ile masz do LPU, ale jak będziesz przy okazji to można spróbować się podpiąć moim złomem, choć ja w temacie klimy średnio na jeża. Wiem że jest, że mi kompresor buczy pod maską a to znaczy jego działanie. Dmucha, chłodzi i załatwia zatoki ;)
Avatar użytkownika
topiq
Starszy klubowicz
 
Posty: 247
Dołączył(a): 30 lip 2018, o 22:38
Lokalizacja: Puławy
Silnik: 1.8 Z18XE

Re: Nie włacza się kompresor. Niskie ciśnienie?

Postprzez deodekabokat » 26 kwi 2019, o 08:56

U mnie problem podstawowy z opcomem był taki że nie szło zainstalować sterowników do kabla. Bo Win10 musi miec podpisane sterowniki. Więc z kopa poszedł win XP i sterowniki od majfrenda i program w wersji 2008 jeżeli dobrze pamiętam od majfrenda. I w sumie poza tym odpalaniem maszyny wirtualnej i problemem ze schowkiem pomiędzy win10 a win XP żeby przerzucić jakieś dane to nie było większego problemu do momentu aż XP zarządzał aktywacji. Mam licencję na 10 ale na XP już nie mam.
deodekabokat
Klubowicz
 
Posty: 87
Dołączył(a): 13 mar 2019, o 14:47
Silnik: 1.8 Z18XE

Re: Nie włacza się kompresor. Niskie ciśnienie?

Postprzez szmic » 26 kwi 2019, o 11:11

jak wyłączysz w win10 cyfrowy podpis to spokojnie można zainstalować driver z interfejsu, działa bez problemu na win10, wysypuje się dopiero po aktualizacji systemu do nowszej wersji np. z 1803 na 1809, chociaż nie zawsze
szmic
Weteran
 
Posty: 781
Dołączył(a): 12 sie 2012, o 17:32
Silnik: 1.7 CDTI Z17DTJ

Następna strona

Powrót do Klimatyzacja i ogrzewanie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

stat4u skocz.com - Najwiekszy Katalog Stron www
Dziękujemy za wsparcie naszego forum firmie KodIT Usługi Informatyczne - Odzyskiwanie danych Poznań.