Astra 3 forum Astra H forum

Opel Astra H forum

Przebieg Opel Astra 3 forum gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Cz�ści do Opla Astra H Profesjonalne odzyskiwanie danych

Elektroniczne szyby, tylko zapłon?

Moderatorzy: piotii, miranda

Elektroniczne szyby, tylko zapłon?

Postprzez call » 7 wrz 2014, o 12:38

Witam
Od niedawna jestem posiadaczem Astry 3. Według instrukcji po włączeniu zapłonu, nie otworzeniu drzwi można jeszcze sterować szybami. Niestety w praktyce nie można, czy oznacza to że coś padło?
Obecnie jest to dość niewygodne.
Elektroniczne szyby są tylko z przodu, jak na tą chwilę nie widzę zalet.
Z tego co powiedział sprzedawca z salonu opla to brak też podciągarki szyb. Podobno Enjoy ale alarmu też nie ma (po otworzeniu drzwi z kluczyka nic nie wyje.

Proszę o poradę. Dziękuję.
call
Nauka jazdy

Re: Elektroniczne szyby, tylko zapłon?

Postprzez miranda » 7 wrz 2014, o 13:54

Alarmu może nie być. Można było zamówić u dealera samochód bez syreny i ew. zamontować sobie samemu niefabryczne rozwiązanie.
Rozumiem, że nie działa ci elektryczne podnoszenie szyb? Bo po włączeniu zapłonu powinno to zawsze działać. To jak otwierasz szyby, że jest to "dość niewygodne"?
A mógłbyś wytłumaczyć co to jest podciągarka szyb? Nie masz korbki, silniczka do podnoszenia czy jeszcze czegoś innego?
miranda
Moderator

Silnik: 1.6 Z16XER

Postprzez MISIEK13111981 » 7 wrz 2014, o 15:04

Koledze chyba chodzi o domykanie szyb z pilota, a to można zrobić Techem albo Opcomem.
MISIEK13111981
Starszy klubowicz

Silnik: 1.6 Z16XEP

Postprzez call » 9 wrz 2014, o 19:15

Chodzi o to że jak wyłączę silnik to nie mogę już domknąć szyb. W instrukcji z tego co zrozumiałem to po wyłączeniu silnika, kluczyk w stacyjce, jeszcze nieotwarte drzwi = możliwość sterowania (otwieranie/zamykanie) przez kilka minut czy sekund (obecnie nie mam instrukcji przy sobie).

Tak nie jest. Tylko działa na zapłonie i przy włączonym silniku.
call
Nauka jazdy

Powrót do Karoseria, wnętrze, elektryka nadwozia