Astra 3 forum Astra H forum

Opel Astra H forum

Przebieg Opel Astra 3 forum gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Cz�ści do Opla Astra H Profesjonalne odzyskiwanie danych

Czujniki cofania

Moderatorzy: piotii, miranda

Czujniki cofania

Postprzez robert7957 » 12 mar 2014, o 07:43

Cześć wszystkim.
Posiadam samochód opel astra H 1.6 Kombi. Kilka dni temu założyłem u siebie czujniki parkowania i pojawił się problem tzn. na wyświetlaczu BID wyświetla mi się komunikat Tylna Lampa za nic nie mogę dojść o co chodzi wtyczka włożona poprawnie wszystkie światła świecą (mijania ,stop, wsteczny) Może ktoś miał taką sytuacje i wie jak się tego pozbyć. Przed montażem czujników wszystko było ok. czujniki tył - podłączenie w prawe światło. sterownik od czujników zasilany tylko + -. plus od żarówki, minus masa (wpięta w kostkę - kolor przewodu brązowy).
Proszę o pomoc.
robert7957
Nauka jazdy

Silnik: 1.6 Z16XEP

Re: Czujniki cofania

Postprzez rostex » 12 mar 2014, o 19:12

Skoro przed montażem czujników parkowania było dobrze, to znaczy, że sterownik czujników pobiera zbyt duży prąd i przedni sterownik nadwozia wykrywa usterkę w układzie oświetlenia. Być może wadliwy jest sterownik czujników.
https://t.me/pump_upp
rostex
Klubowicz

Postprzez robert7957 » 14 mar 2014, o 18:20

problem rozwiazany, podjechalem do serwisu opla i sie okazało ze wina lezy po stronie wtyczki wchodzacej do lampy. dzieki
robert7957
Nauka jazdy

Silnik: 1.6 Z16XEP

Postprzez nemo1975 » 23 mar 2014, o 12:53

Witam, podłączę się pod ten wątek by niepotrzebnie dodawać kolejnego związanego z czujnikami cofania. Nagle w mojej Astrze h 1,7 DTR przestały świecić światła cofania a co za tym idzie nie działają fabrycznie zamontowane czujniki parkowania z tyłu. Żarówki i bezpiecznik w przestrzeni bagażowej ok. Pomyślałem że to wina czujnika na skrzyni. Wymontowałem, zwarłem przewody w kostce czujnika i światła nie zaświeciły. Dodam, że uruchamiając zapłon na wyświetlaczu kontrolka czujnika zaświeca sygnalizuje gotowość czujek (gaśnie jak zwykle po pewnej chwili). Błędów na kompie nie mam z wyjątkiem tych co zawsze ale to sprawa na odrębny wątek. Proszę o pomoc. Prawdopodobnie wina leży po stronie instalacji. Nie mam pojęcia jak biegnie przewód z czujnika na skrzyni i gdzie znika. Pozdrawiam Krzysztof
nemo1975
Nauka jazdy

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTR

Postprzez nemo1975 » 2 kwi 2014, o 11:42

Witam, usterka zlokalizowana - przepalony (prawdopodobnie od temperatury) przewód z czujnika świateł cofania na skrzyni. Przepalił się w pobliżu wejścia w wiązkę główną.
nemo1975
Nauka jazdy

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTR

Powrót do Karoseria, wnętrze, elektryka nadwozia