Witam szanowne grono,
od jakiegoś czasu jestem szczęśliwym posiadaczem Astry H z 2005r. Silnik mam taki jak w opisie. Ponieważ jestem pedantyczny jeżeli chodzi o samochód, lubię jak mi wszystko działa... Chciałem zaadresować do Was pytanie, mam taki oto problem po podłączeniu do komputera(jest ich kilka, ale opisze je w oddzielnych wątkach, żeby było dla potomnych:
B3883 - Wadliwe działanie obw oświetlenia tablicy rejestracyjnej
(00) - Obecny
Co już zrobiłem i w którym miejscu się zatrzymałem. Wymieniłem obie żarówki na nowe - bez rezultatu. Zabrałem się więc za demontaż tapicerki tylnej klapy. Rozłączyłem kostkę z 4 kabelkami wchodzącą do prawej żarówki i popsikałem kontaktem, rozłączyłem kostkę klapy łączącą wiązkę z kostką w karoserii, popsikałem kontaktem także bez rezultatu. Zacząłem mierzyć napięcia na kostkach. Na tej kostce przy żarówce napięcie na kablu żółto zielonym i zielono szarym co bardzo ciekawe oscyluje w granicach 5.6V, a powinno być 12V prawda? Dodam, że wszystkie inne rzeczy w tylnej klapie działają, wycieraczka, podgrzewanie, stop i tu napięcie jest 12V. Resetowałem opcomem wszystkie błędy, odłączałem akumulator i wykończyły mi się pomysły. Obawiam się, że to może być coś nie tak z modułem REC. O ile dobrze podejrzałem kable od podświetlenia tej tablicy wchodzą w ta wtyczkę w lewym dolnym rogu do RECa, tą z zielonym zabezpieczeniem.
W opisach błędów dostępnych tu na stronie znalazłem jeszcze info, że to jest jakiś obwód C-024, ale gdzie znajdę jakiś schemat nie mam pojęcia.
Jakieś sugestie co jeszcze powinienem sprawdzić, zrobić? Temat o tyle istotny, że niebieskie mogą się za brak tego przyczepić Dzięki.