Astra 3 forum Astra H forum

Opel Astra H forum

Przebieg Opel Astra 3 forum gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Cz�ści do Opla Astra H Profesjonalne odzyskiwanie danych

Nie gaśnie podświetlanie radia

Moderatorzy: piotii, miranda

Nie gaśnie podświetlanie radia

Postprzez damian90bis » 21 cze 2013, o 09:22

Witam!!! Od niedawna jestem posiadaczem Astry 1.6 z 2006 r. od kilku dni mam problem z podświetlaniem radia. Mianowicie po wyłączeniu go i wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki nie gaśnie podświetlanie radia ( przyciski na kierownicy też nie gasną - świecą bardzo słabo. Odpinałem akumulator na całą noc ale nie pomogło. Samochód był podpięty do komputera - żadnych błędów nie pokazało. Nie działa pokrętło od sterowania podświetleniem. Problemy zaczęły się po odgrzybieniu klimatyzacji - robiłem ją sam sprayem który zamieniał sie w pianę. Nie wiecie co może byc przyczyną?? Proszę o pomoc! Z góry dziękuję
damian90bis
Nauka jazdy

Silnik: 1.6 Z16XER

Re: Nie gaśnie podświetlanie radia

Postprzez radint » 21 cze 2013, o 11:36

Zalałeś kolego radio... Pianka największe badziewie, nie dość, że mosze uszkodzić właśnie radio to inną elektronikę do której ta pianka zamieniając się w wodę dotrze. Wygrzej dobrze auto dobrze Tobie radzę, raz tak pianką zrobiłem i też miałem problemy z radiem, ale reakcja była natychmiastowa ogrzewanie na ful, osuszyły się kanały i przestało fiksować. Jeśli nie pomoże to radio musisz wyciągnąć i pomoże przesuszenie w domu a jak nie to jakąś elektronikę uszkodziłeś i już tylko szpec od elektroniki pomoże.
radint
Starszy klubowicz

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTJ

Postprzez damian90bis » 21 cze 2013, o 11:57

Dzięki za odpowiedz. Biorę się za suszenie. Napiszę czy pomogło. Pozdrawiam
damian90bis
Nauka jazdy

Postprzez damian90bis » 21 cze 2013, o 13:22

Samochód przez 30 minut chodził na maxymalnym ogrzewaniu niestety nie pomogło.
damian90bis
Nauka jazdy

Postprzez radint » 21 cze 2013, o 23:54

Pozostaje wydobycie radia, musiałeś niestety sporą ilość tego płynu-pianki wtrysnąć w kanały, u mnie jedynym objawem było wyłączanie się poszczególnych głośników, lecz tak jak wspomniałem po szybkim wygrzaniu, bo praktycznie zaraz po zabiegu "piankowym" jak zauważyłem dziwne objawy radia ogrzewanie szło na full. Może przez to obyło się bez konsekwencji.
radint
Starszy klubowicz

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTJ

Powrót do Karoseria, wnętrze, elektryka nadwozia