Astra 3 forum Astra H forum

Opel Astra H forum


Przebieg Opel Astra 3 forum gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Części do Opla Astra H

Op com na Windowsie 10

Moderatorzy: piotii, miranda

Re: Op com na Windowsie 10

Postprzez soltys_viara » 15 paź 2019, o 08:23

instalowałem na win 10 i na 7.

Na win7 działa mi i VAUX-COM i OPCOM 08-2010 PL, z tym że na opcomie nie mam tak jakby wszystkich funkcji, nie mogłem np aktywować komputera pokładowego, może ma to związek z tym iż mam astre z 2010r i jej ten opcom do końca nie obsługuje, na vauxcomie nie było problemu.

Na win10 natomiast vauxcom nie wykrywa mi interfejsu a opcom działa tak samo jak na win7

obecnie planuję znalezienie starego laptopa na którym postawię win XP, i będzie mi służył tylko do diagnostyki
soltys_viara
Starszy kierowca
 
Posty: 52
Dołączył(a): 2 kwi 2019, o 06:33
Silnik: 1.4 Z14XEP


Re: Op com na Windowsie 10

Postprzez Patrykus » 15 paź 2019, o 11:38

To co piszesz o braku wszystkich funkcji jest chyba zależne od zainstalowanej wersji 32/64 bit, na win 7/64 miałem wszystko , win7/32 nie widzi mi w niektórych oplach bloków pomiarowych, zakładka jest nieaktywna, na razie nie kombinuję z tym bo używam innego sprzętu, AH z 2010 opek obsługuje bez problemu jak i pierwsze AJ
Patrykus
Starszy klubowicz
 
Posty: 398
Dołączył(a): 14 wrz 2016, o 13:23
Silnik: 1.8 Z18XER

Re: Op com na Windowsie 10

Postprzez soltys_viara » 15 paź 2019, o 20:12

aż jutro to sprawdzę, ale wydaje mi się że zarówno win10 i win7 mam na 64 bitach
soltys_viara
Starszy kierowca
 
Posty: 52
Dołączył(a): 2 kwi 2019, o 06:33
Silnik: 1.4 Z14XEP

Re: Op com na Windowsie 10

Postprzez Patrykus » 16 paź 2019, o 10:05

sprawdź i daj znać, może kwestia instalki , dzisiaj sprawdziłem mam dwie różne wersje instalacyjne PL
Patrykus
Starszy klubowicz
 
Posty: 398
Dołączył(a): 14 wrz 2016, o 13:23
Silnik: 1.8 Z18XER

Re: Op com na Windowsie 10

Postprzez soltys_viara » 17 paź 2019, o 19:10

zarówno win 10 jak i win 7 mam na 64 bitach

Patrykus napisał(a):dzisiaj sprawdziłem mam dwie różne wersje instalacyjne PL


piszesz teraz o systemie czy opcomie?
soltys_viara
Starszy kierowca
 
Posty: 52
Dołączył(a): 2 kwi 2019, o 06:33
Silnik: 1.4 Z14XEP

Re: Op com na Windowsie 10

Postprzez Patrykus » 17 paź 2019, o 20:45

piszę o opcomie, jedna wersja jest z wyborem 32/64 a druga z automatem ale na końcu instaluje driver Auto3...., auto sprzedane to na razie nie sprawdzę czy bloki pojawiły się, no i zapomniałem wspomnieć o trzeciej wersji pl która jest tylko do skopiowania na dysk - na oknie startowym programu brak napisu "china"
Patrykus
Starszy klubowicz
 
Posty: 398
Dołączył(a): 14 wrz 2016, o 13:23
Silnik: 1.8 Z18XER

Re: Op com na Windowsie 10

Postprzez soltys_viara » 18 paź 2019, o 07:11

ja dostałem razem z kablem płytkę z programami OP-COM I VAUX-COM, VAUX-COMa trzeba było zainstalować i ponoć on sam miał zainstalować potrzebne sterowniki, ale nie dał rady i musiałem ręcznie je instalować, OP-COM działa bez instalacji
soltys_viara
Starszy kierowca
 
Posty: 52
Dołączył(a): 2 kwi 2019, o 06:33
Silnik: 1.4 Z14XEP

Re: Op com na Windowsie 10

Postprzez Patrykus » 18 paź 2019, o 08:53

no tak nie do końca bez instalacji, bo sterownik mimo kopiowania programu i tak trzeba zainstalować, wrzucę Ci później moje wersje na gryzonia i podam link na PW to sobie sprawdzisz
Patrykus
Starszy klubowicz
 
Posty: 398
Dołączył(a): 14 wrz 2016, o 13:23
Silnik: 1.8 Z18XER

Re: Op com na Windowsie 10

Postprzez topiq » 18 paź 2019, o 10:48

U mnie to w ogóle cyrki z opcomem. Niby v.5 zielony laminat z PIC, ale FTDI z drugiej strony. I tak, w Corsie C przedlift, działał bez problemu. Astra już kapryśna. Sterownik musi być o wiele starszy pod Win 7 i Win 10 64bit, bo albo nie wykrywa interfejsu albo nie przechodzi testu. Znalazłem jeden sterownik, na którym działa i opcom 08-2010 PL nieinstalacyjny, działa mu live data, bloki pomiarowe, w miarę stabilny jest, ale to pod Win 7 na starym lapku jeszcze na procesorze C2D. 17 cali mało poręczny, bateria nie trzyma i muszę się posiłkować zasilaczem pod zapalniczkę. Za to na tablecie 10" z Win 10 64 bit na procku i5 5xxx (dokładnie nie pamiętam, jakiś Broadwell), który ma tylko USB3.0 nie można się połączyć z ECU. Test przechodzi, sterownik niby działa, ale dostęp tylko do niektórych modułów. Przekaźniki sprawdzone, interfejs też sprawdzony przez użytkownika drahe, działa u niego. U mnie ma focha. Vauxcom niby działa, ale przy próbie zgrywania live data wywala się. Tablecik jest idealny do takiej diagnostyki bo poręczny, o wiele lżejszy od lapka i bateria trzyma prawie 8 h. Cóż z tego jak nie chce z tym interfejsem działać poprawnie... Na tę chwilę najstabilniej działa na FW 1.59 i sterownikami FTDI sprzed roku albo i dwóch. Stawiałem nawet wirtualną maszynę z Windows XP i niewiele to w tej kwestii rozwiązywało, zarówno na tablecie jak i na laptopie z Windows 10. Cóż, chińczyk to i loteria. Już się kilka razy zwrócił, więc tragedii nie ma. Chyba że wersja ECU ma znaczenie i Z18XE jest taki problematyczny. Musiałbym się podpiąć do jakiegoś innego opla. Znajomy ma Zafirę w dieslu a szwagier w Pb Z18XER, ale mam do niego 500 km ;) Używanie opcoma na tablecie na Win 10 stabilnie to było by coś. Interfejs od LPG śmiga wyśmienicie na nim. W Corsie C przełączałem się tylko w oknach mając podpięte opcoma i interfejs LPG jednocześnie.
Avatar użytkownika
topiq
Starszy klubowicz
 
Posty: 295
Dołączył(a): 30 lip 2018, o 22:38
Lokalizacja: Puławy
Silnik: 1.8 Z18XE

Re: Op com na Windowsie 10

Postprzez Patrykus » 18 paź 2019, o 10:59

Topiq dlatego pisałem wcześniej że opek na win10 jest problemowy, na PW masz moje wersje

sołtys_viara info na PW
Patrykus
Starszy klubowicz
 
Posty: 398
Dołączył(a): 14 wrz 2016, o 13:23
Silnik: 1.8 Z18XER

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Karoseria, wnętrze, elektryka nadwozia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości

stat4u skocz.com - Najwiekszy Katalog Stron www
Dziękujemy za wsparcie naszego forum firmie KodIT Usługi Informatyczne - Odzyskiwanie danych Poznań.