Astra 3 forum Astra H forum

Opel Astra H forum


Przebieg Opel Astra 3 forum gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Czści do Opla Astra H Beesafe

wymiana akumulatora, brak kodów do radia

Moderator: piotii

wymiana akumulatora, brak kodów do radia

Postprzez Adrissek » 30 gru 2021, o 12:18

Witam
Takie pytanie.
Muszę w krótkim czasie wymienić akumulator w Astra H Z16XEP (benzyna, 1.6 - 105 KM) TWINPORT z 2004 roku. Kupując auto, kilka lat temu sprzedawca nie przekazał mi żadnych kodów pinów car pass do radia, do komputera kluczyka ani co tam jeszcze było potrzebne. Nie mam żadnych kodów. Nawet nie mam pewności jakie tam powinny być te kody. Nie mam szans dotrzeć dziś do sprzedawcy.
Mam obawę czy jak odepnę stary akumulator (bo już ledwo dycha) to nie rozkoduje się coś w aucie, w radiu, kluczyku i nie wiadomo co jeszcze.
Czego się mogę spodziewać? Co się rozkoduje? Blokada radia fabrycznego? Czy ktoś ma podobny model astry?

Radio jest fabryczne oryginalne wersja GID WARIANT 1
Da się to jakoś zabezpieczyć? Ktoś mi mówił żeby podpiąć 3 kable do zewnętrznego akumulatora na czas wymiany. Nie wiem dokładnie o co chodzi, ani jak wygląda ta procedura. Sprawa jest pilna, bo podejrzewam że kolejny mróz wykończy mi do reszty obecny aku (Varta d 59 60 ah) i czeka pilna wymiana.

Macie jakieś doświadczenia i porady?
Adrissek
Nauka jazdy
 
Posty: 5
Dołączył(a): 30 gru 2021, o 11:59
Silnik: 1.6 Z16XEP


Re: wymiana akumulatora, brak kodów do radia

Postprzez topiq » 30 gru 2021, o 12:28

Nic Ci się nie rozkoduje. Radio nie potrzebuje kodu bo jest sparowane z wyświetlaczem. Ponadto firmy sprzedające akumulatory i wymieniające je na miejscu, podłączają jakoś tak sprytnie, że nawet przebieg tymczasowy zostaje.
Avatar użytkownika
topiq
Starszy klubowicz
 
Posty: 458
Dołączył(a): 30 lip 2018, o 22:38
Lokalizacja: Puławy
Silnik: 1.8 Z18XE

Re: wymiana akumulatora, brak kodów do radia

Postprzez Adrissek » 30 gru 2021, o 12:47

Czytam niedawno na różnych forach, że po odpięciu aku blokuje się często radio i trzeba je odkodować specjalnym Pinem Carpass czy innym, zależnie od samochodu. Szczególnie w starszych autach. A mój jest z 2004 r więc nie najmłodszy:-) U nas w pracy służbowe Hondy i Fordy zawsze tak miały tak, że po odpięciu aku, serwis wołał od nas Pinu do radia. Swój aku nie będę wymieniać w serwisie, tylko go kupię w sklepie i wymienię pod domem we własnym zakresie. Dziękuję Ci za odpowiedz. Pisząc że nic się nie stanie złego, dasz jeszcze znać czy odpinałeś aku w podobnym lub tym samym co u mnie modelu astry?
Adrissek
Nauka jazdy
 
Posty: 5
Dołączył(a): 30 gru 2021, o 11:59
Silnik: 1.6 Z16XEP

Re: wymiana akumulatora, brak kodów do radia

Postprzez topiq » 30 gru 2021, o 14:14

Mój też jest z 2004 roku. W komplecie miał CD30MP3 + GID. Owszem inne marki zabezpieczają swoje radia inaczej. Jedyne radio w oplu gdzie potrzebny PIN to dotykowe Touch & Connect z Corsy D. Od CD30 po DVD100 są parowane z wyświetlaczem.
Avatar użytkownika
topiq
Starszy klubowicz
 
Posty: 458
Dołączył(a): 30 lip 2018, o 22:38
Lokalizacja: Puławy
Silnik: 1.8 Z18XE

Re: wymiana akumulatora, brak kodów do radia

Postprzez Adrissek » 30 gru 2021, o 15:06

U mnie akurat CD 70 z CD i navi ale domyślam się że co do zasady będzie tak samo podpięte jak Twoje. Rozumiem, że fakt sparowania radia z wyświetlaczem rozwiązuje sprawę. Uspokoiłeś mnie, dzięki za info.
Adrissek
Nauka jazdy
 
Posty: 5
Dołączył(a): 30 gru 2021, o 11:59
Silnik: 1.6 Z16XEP

Re: wymiana akumulatora, brak kodów do radia

Postprzez topiq » 31 gru 2021, o 07:32

Oczywiście. I każda zmiana radia wymaga rozparowania z wyświetlaczem i później zakodowania go z nowym radiem. A do tego już potrzebny jest nasz carpass i carpass radia nowego, w przypadku gdybyś chciał sobie wymienić na DVD90/100 czy dowolne inne. Te ponoć jeszcze można zaktualizować płytką od BMW. CD70 raczej już dawno nie jest aktualizowane. Zresztą kto by używał nieaktualnej nawigacji w aucie. Ja zainwestowałem w CD40 USB, mam AUX i USB do muzy i to dla mnie lepsze rozwiązanie niż jakieś stare CD70 Navi. Sprzedawca od razu mi sparował komplet z CID 3 wierszowym moim carpassem. Wygląda jak fabrycznie założone, bo i kolor jasny srebrny pasuje i gałki są jak w Astrze, bo czasem są radia od Corsy D a tam już są inne gałki. Ludzie się bawią też w radio android, ale ja jakoś nie jestem przekonany. Ciut nisko ten wyświetlacz ląduje i słabo się zerka tak nisko.
Avatar użytkownika
topiq
Starszy klubowicz
 
Posty: 458
Dołączył(a): 30 lip 2018, o 22:38
Lokalizacja: Puławy
Silnik: 1.8 Z18XE

Re: wymiana akumulatora, brak kodów do radia

Postprzez Adrissek » 31 gru 2021, o 15:29

No też u mnie był pomysł zmienić radio na coś z wyjściem aux, ale za tym by szła od razu wymiana wyświetlacza na nowszy jak u Cebie (bo moje elektryk patrzył nie ma mozliwosci podpięcia aux bez cudowania lutowania) byl jednak problem żeby wtedy dobrać z używanych pod kolor (wnetrze takie jasne szare u mnie z drewnianopodobnymi listwami) trzebaby doplacic tez od razu za wyciagniecie kodów do radia i jakos tak zostalo jak jest. Radio samo w sobie gra fajnie, dzwięk czysty, glosniki u mnie też nie najgorsze. W drugim aucie mam nowoczesny fabryczny wyswietlacz ale znacznie gorszej jakości radio fabryczne) muzyka tylko brzęczy dziwnie,gorsze glosniki itp. Tylko wyjscia aux mi tu w astrze brakuje zeby puszczać dzwięk z telefonu. No i navi na wyswielaczu radia by sie przydala w kolorze. Brat do toyoty kupil wypasione radio niefabryczne z wyswietlaczem, wypasionymi funkcjami, z widokiem z kamerki itp, fajne ale widac że to nie fabryczne. Wystaje lekko z ramek i kolor odbiega. Nie podobalo mi sie.
Adrissek
Nauka jazdy
 
Posty: 5
Dołączył(a): 30 gru 2021, o 11:59
Silnik: 1.6 Z16XEP

Re: wymiana akumulatora, brak kodów do radia

Postprzez andy17d » 17 sty 2022, o 13:45

Mam takie samo radio jak Ty. Po odłączeniu akumulatora radio się nie zablokuje. Odłączałem już dziesiątki razy i nigdy radio nie pisnęło nawet, że chce jakiś kod. Też się tego na początku bałem, bo również nie mam car pass (poprzedni właściciel zgubił). Jedyne co muszę ustawiać po odcięciu zasilania, to elektryczne szyby.
Avatar użytkownika
andy17d
Moderator
 
Posty: 319
Dołączył(a): 20 wrz 2011, o 09:56
Lokalizacja: PO
Silnik: 1.7 CDTI Z17DTL

Re: wymiana akumulatora, brak kodów do radia

Postprzez Adrissek » 27 sty 2022, o 16:38

Dzięki, za odpowiedz. Przyznam szczerze poszła kasa ostatnio na wszelki wypadek w ASO Opla za oryginalne kody:-). Już je mam. Kody mam odzyskane oryginały z bazy danych i o dziwo jest tylko 1 kod car pass, a od radia nie ma drugiego.. Ichniejszy tam elektronik od tych kodów w Oplu mi powiedział że na 80-90 %rocznik 2004 nie wymaga kodów radia. A już rocznik 2005 mówił że na 100%. Czyli to co Ty też potwierdziłeś kolego :-) Ja tego aku jeszcze nie odpinam. Po podładowaniu prostownikiem jakoś ciągnie. Może do wiosny dotrzyma. I tak jeżdżę ostatnio drugim autem, to z Oplem daję na wstrzymanie. Ma problem na dużym mrozie (co potwierdził mi inżynier- właściciel serwisu gdzie był konstruowany i kupiony mój prostownik, że ten model aku Varty ma tylko 30 procent mocy na dużym mrozie. Jak sporo przy tym rozładowany to nie odpali bo nie ma czym. A przychodzi odwilż i znowu śmiga.. Porada kolegi, który jak Ty przetestował w realu jest najcenniejsza, dlatego dzięki:-)
Adrissek
Nauka jazdy
 
Posty: 5
Dołączył(a): 30 gru 2021, o 11:59
Silnik: 1.6 Z16XEP

Re: wymiana akumulatora, brak kodów do radia

Postprzez topiq » 4 lut 2022, o 07:55

Cóż, zamiast do ASO mogłeś podjechać do jakiegoś magika od opli, który by Ci wyciągnął PIN z dowolnego modułu i radia też za 50 zł. Ale jak już masz carpass, to można działać i rozszerzać możliwości auta.
Wystarczy najzwyklejszy clone opcoma v.5 lub new z firmware 1.70 najlepiej i odpowiedni soft. Ale to już w przeznaczonym do tego temacie zostało opisane.
Co do akumulatora, od siebie mogę polecić markę Jenox. Użytkuję już 3 rok i nigdy mnie nie zawiódł a nie kosztuje ogromnych pieniędzy. https://www.jenox-akumulatory.pl/ Kiedyś całkowicie polska firma, nadal chyba produkują w fabryce w Polsce. U mnie siedzi 63Ah 610A z prawym plusem, bo mają jeszcze w ofercie z lewym plusem.
Avatar użytkownika
topiq
Starszy klubowicz
 
Posty: 458
Dołączył(a): 30 lip 2018, o 22:38
Lokalizacja: Puławy
Silnik: 1.8 Z18XE


Powrót do Pozostałe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 65 gości

stat4u
Dziękujemy za wsparcie naszego forum firmie KodIT Usługi Informatyczne - Odzyskiwanie danych Poznań.