przez ŁukaszL » 6 maja 2012, o 15:26
Cześć,
nie wiem czy już kupiłeś, ale i tak sie podziele kilkoma refleksjami. Od 22.04. mam Astrę III Caravan, wcześniej miałem Golfa III, więc jestem też raczkujący w tej dziedzinie.
Co do wyboru silników to nie kierowałbym się na Twoim miejscu tylko tym, że więcej jest diesli na rynku. Jest ich dużo, bo generalnie są bardziej chodliwym towarem. Musisz w pierwszej kolejności ocenić jak dużo będziesz jeździł autem. Jeśli ok. 20tys. lub więcej rocznie to skłaniałbym się do diesla, jeśli 10-15 tys. to benzyna. Ja zrobię max. 10tys. rocznie, więc zdecydowałem się na benzynę.
Jeśli chodzi o silnik diesla to jest on droższy jeśli chodzi o ewentualne usterki. Mam na myśli koło dwumasowe, wtryski i jeśli trafisz na takie to tzw. filtr DPF. Te wszystkie rzeczy są dosyć kosztowne w naprawie. Diesli masz niby duzo do wyboru, ale mają częściej ogromne przebiegi, bo są to często auta poflotowe, poleasingowe, które jeździły co najmniej 30tys. rocznie. Oczywiście są odstępstwa od tego. Ważne jest też to czy jeździsz bardziej w dlugie trasy czy np. krótkie odcinki. Jeśli długie to raczej diesel, jeśli krótkie to raczej benzyna, bo jeśłi chodzi o spalanie to aż tak dużej różnicy w mieście nie ma, natomiast na dłuższych trasach już to w portfelu odczujesz. W przypadku silników benzynowych jest ich dużo mniej, ale warto poczekać. Tutaj łatwiej o auto z mniejszym przebiegiem. Szukaj auta, które było regularnie serwisowane i jest to potwierdzone książką serwisową.
Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem, temat jest dość złożony, nie zagłebiałem się w szczegóły.
Pozdrawiam!
Łukasz