przez szmic » 14 mar 2014, o 08:54
Zanim doszedłem do wymiany puszki filtra, to pół roku jeździłem na wężu własnej konstrukcji, pomysł urodził się gdy ASO założyło mi zmodyfikowany oryginał, wąż zrobiłem dłuższy i zmieniałem średnicę węża co jakiś czas oraz układałem pętlę na ścianie grodziowej , w efekcie zmieniła się częstotliwość bo było rzadziej i ciszej, ściągnij dekiel z puszki ori i dokładnie się jej przyjrzyj, jak zrozumiesz którędy zaciągane jest paliwo w górnej części to sam dojdziesz do wniosku że na puszce z 1.9 nie ma możliwości dostania się powietrza gdyż przefiltrowane wychodzi z jej połowy, przy pełnym stanie ropy pod dekielek. Może wystarczyłoby zmienić puszkę na nową ori z 1.7, ale cenowo nówka wychodzi drożej, sam dekiel około 240zł i do końca nie jestem przekonany czy po wymianie filtra znów się to nie zrobi - nie próbowałem. Podczas rozeznawania tematu puszek również zastanawiałem się czy napewno to pomoże, Astra G, Vectra C w dieslu mają takie same puszki ale na grubszych wężach, Meriva A 101pps z układem Denso ma również taką puszkę a tam problem nie występuje. Temat kontynuowaliśmy prywatnie z kolegą z forum jakiś czas temu i u niego diagnoza była taka sama (powietrze) ale nie wiem co z tym zrobił bo nosił się z zamiarem sprzedaży auta. Decyzja co chcesz zrobić należy do CIebie, słuchanie tego dźwięku nie należy do przyjemności podczas jazdy (nawet któryś z mechaników zasugerował mi żeby słuchać głośniej muzy, to nie będzie słychać dźwięku huczenia), zacznij od węża i zobaczysz co będzie się działo po zmianie.