Astra 3 forum Astra H forum

Opel Astra H forum

Przebieg Opel Astra 3 forum gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Cz�ści do Opla Astra H Profesjonalne odzyskiwanie danych

1.7 CDTI długo kreci i kopci po uruchomieniu

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem wysokoprężnym.

Moderator: piotii

1.7 CDTI długo kreci i kopci po uruchomieniu

Postprzez mateuzszs » 10 kwi 2016, o 20:38

Witam serdecznie,

Od dwóch miesięcy jestem posiadaczem ASTRY z silnikiem 1.7CDTI 101KM. Po zakupie auto nie widziałem tego problemu bo pewnie go nie było teraz jak samochód stoi np. dwa dni i po tych dwóch dniach go odpalam to wygląda to tak jak na filmie który można zobaczyć po kliknięciu w link, oto link: http://sendfile.es/pokaz/765163---ezsi.html aha no i zobaczyłem, że ubyło mi płynu chłodniczego tak około 1cm w zbiorniku. Czy to są objawy UPG? czy może czegoś innego jak było zimno to też długo kręcił jak był zimny ale nie kopcił. Czekam na opinie na tem temat. jeszcze jedno ten dym jest biały i czuć go ropą. Pozdrawiam.
mateuzszs
Kierowca

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTH

Re: 1.7 CDTI długo kreci i kopci po uruchomieniu

Postprzez umek19 » 10 kwi 2016, o 23:47

ale jesli odpala tak jak na filmie to mi wygląda na normalnie czyli nie kręci długo( na dniach to opiszę sam z tym walczyłem ) jeśli chodzi o takie dymienie to kiedyś miałem podobny przypadek i winny był egr , a zmieniałeś filtr powietrza ? dolot szczelny? może to pomoże viewtopic.php?f=2&t=3677
Białystok. Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć – nie liczy się.
umek19
Weteran

Postprzez mateuzszs » 11 kwi 2016, o 06:01

Po zakupie zmieniłem wszystkie filtry i płyny. nie zastanawia Cie ubytek płynu chłodzącego?
mateuzszs
Kierowca

Postprzez umek19 » 11 kwi 2016, o 08:27

ubytek tak ale ubytek 1cm nie, 1cm to układ się odpowietrzył lub po zakręceniu korka wytworzyło się podciśnienie i jak odkręcisz korek to ten 1 cm wróci, gdyby płyn w zbiorniczku zupełnie zginął lub był tam olej albo płyn był w oleju to tak ale ubytek 1cm to żaden objaw.
Białystok. Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć – nie liczy się.
umek19
Weteran

Postprzez mateuzszs » 11 kwi 2016, o 08:54

Dobrze z tym ubytkiem to masz racje. Ale w takim razie skad ten dym moze z wtryskiem jest cos nie tak? Albo swiece i ta nadwyzka paliwa jest wyrzucona w postaci tego dymu. Co o tym sadzisz dzisiaj pojade do mechanika zobacze co on powie i napisze.
mateuzszs
Kierowca

Postprzez umek19 » 11 kwi 2016, o 11:28

oby mechanik nie wymienił Ci wtryskow i turbiny a napewno chetnie to zrobi ja bym sprawdził egr ale to porąbana robota bo tak skopanego egr to nie znajdziesz w żadnym innym silniku a i przez egr może sie dostac płyn chłodniczy do silnika. Dym wygląda na olej silnikowy albo na ten płyn chłodniczy wiec albo twoja uszczelka ale wątpie (trzaba sprawdzic) albo turbina troche puszcza albo pierscienie lub zawory, Tak na odległość to ciężko a na miejscu jeszcze ciężej , sprawdz odmę i zobacz co sie dzieje jak odkręcisz korek od oleju lub wyjmiesz bagnet. A może jakieś kiepskie paliwo?
umek19
Weteran

Postprzez mateuzszs » 11 kwi 2016, o 16:42

tankuje zawsze na ORLENIE. oddałem auto do mechanika jutro się okaże co on wymyśli. Powiedz mi co miałyby się dziać po odkręceniu korka oleju i po wyciągnięciu bagnetu?
mateuzszs
Kierowca

Postprzez mateuzszs » 17 kwi 2016, o 20:16

Mechanik powiedział, że wszystko jest ok, kompresje, świece w porządku i coś jeszcze posprawdzał, powiedział, że może wtryskiwacze no i powiedziałem mu żeby je też sprawdził powiedział, że jakoś je przeczyścił (o ile to jest możliwe) zabrał mi za wszystko 600zł i dym jest nadal. Nie wiem co jest powodem tego białego dymu chce to naprawić. Tylko okazuje się, że większość warsztatów to woli wziąć kasę niż oś pomyśleć i naprawić. Macie jakieś pomysły co może temu silnikowi dolegać?
mateuzszs
Kierowca

Postprzez KUBEK188 » 18 kwi 2016, o 14:54

Dla mnie to para wodna. A jak sie nagrzeje na max i dasz gazu mocniej to tez bialy dym leci?
KUBEK188
Klubowicz

Postprzez mateuzszs » 18 kwi 2016, o 18:16

nie to nie jest para bo śmierdzi ropą. i zawsze przy zimnym silniku, jak jest ciepły to nie dymi pod obciążeniem czasem ale na czarno ( na 5 biegu jak jadę 100km/h i wcisnę gaz do spodu)
mateuzszs
Kierowca

Następna strona

Powrót do Napęd, silniki diesla