Astra 3 forum Astra H forum

Opel Astra H forum

Przebieg Opel Astra 3 forum gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Cz�ści do Opla Astra H Profesjonalne odzyskiwanie danych

Ciżżko pali na zimnym

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem wysokoprężnym.

Moderator: piotii

Ciżżko pali na zimnym

Postprzez cyklop589 » 25 kwi 2016, o 11:23

Witajcie mam opla astrę 1,9CDTI 100 KM 2007r .Przekopałem różne fora itp. Rozrząd zrobiony oleje filtry, świece żarowe wymienione. Mój problem jest taki że ciężko pali na zimnym silniku za 4,5 razem dopiero. Na ciepłym pali od strzała. Na pewno ktoś z was miał podobny problem. Wyczytałem że problem może leżeć w : akumulatorze, rozruszniku i ...no właśnie ponoć w oplach świece żarowe grzeją za krótko. W większości przypadków był to rozrusznik. Ale jednak chciałbym spr tą 3 hipotezę. Na alledrogo jest takie coś : http://allegro.pl/zle-odpala-opel-vectr ... 94084.html które powoduje że świece grzeją dłużej. Można to ponoć najpierw sprawdzić przez odłączenie czujnika temperatury . No własnie i moje głowne pytanie gdzie w mojej astrze znajde sie czujnik temperatury ? Odłaczybym go i spr czy jesli swiece grzeja dluzej to auto zapali tak jak na cieplym od strzała . Czy ten czujnik jest pod zbiornikiem cieczy chlodzacej ???? Czy moze jest jeszcze gdzies . Kto wie niech mnie pokieruje dzieki i czekam na odp ;)
cyklop589
Nauka jazdy

Silnik: 1.9 CDTI Z19DT

Re: Ciżżko pali na zimnym

Postprzez umek19 » 25 kwi 2016, o 19:53

świece wymienione a przekażnik dobry od świec? czujnik temperatury masz na termostacie obok akumulatora (zielony), świece grzały za krótko w innych silnikach , to nie te czasy
Załączniki
termostat 2.jpg
pożyczone
termostat 2.jpg (100.7 KiB) Przeglądane 9851 razy
termostat.jpg
pożyczone
termostat.jpg (19.79 KiB) Przeglądane 9851 razy
Białystok. Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć – nie liczy się.
umek19
Weteran

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTH

Postprzez kretpl77 » 25 kwi 2016, o 20:03

witam , moja astra tez slabo palila w zimne dni a gdy przycisnal mroz to wcale sprawdzalem swiece itd wszytko bylo ok , nowy akumulator kupilem rozrusznik ok, okazalo sie ze moduł swiec zarowych mialem uwalony
kretpl77
Kierowca

Silnik: 1.9 CDTI Z19DTH

Postprzez cyklop589 » 25 kwi 2016, o 22:00

Umek19 wkleje ci cytat z innego forum :

" Panowie posiadam vectre C 1.9 CDTI, 2007, 120KM. Widze po forach ze sa te same problemy z odpalaniem zimnego. Ople tak maja ze od jakiejes temperatury nie grzeja swiece tyle ile trzeba. Po zdjeciu wtyczki z czujnika temperatury samochod grzeje mi swiece dobrych kilka sekund i odpala odrazu. Natomiast gdy nie zdejmuje wtycznki grzeje sekunde i krece go kilka sekund zeby odpalil. " Samochód z 2007r. tak jak mój ;) Sprawdzić nie zaszkodzi dzieki za zdjęcia dobry człowieku :D

Świece nowe, a ten przekaźnik od świec i moduł świec żarowych októrym piszecie mogę jakoś na własną rękę też spr ? czy raczej tylko mechanik :)
cyklop589
Nauka jazdy

Silnik: 1.9 CDTI Z19DT

Postprzez umek19 » 26 kwi 2016, o 07:49

modół świec i przekażnik to to samo, jest przed akumulatorem więc dostęp jak w bajce, ale osobiscie bym zdjął przewody ze świec i sprawdził czy dochodzi tam prąd(pisałem o tym) , napiszesz czym- miernikiem(multimetrem) żarówką kontrolka itp. Miałeś zdjąć wtyczke z czujnika i sprawdzić efekty - nie mieszaj rób powoli , pytasz się o wszystko i zaraz się pomiesza
Białystok. Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć – nie liczy się.
umek19
Weteran

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTH

Postprzez sto. » 28 kwi 2016, o 08:43

Przerabiałem dokładnie to samo... doszukiwanie błędów wszędzie (świece, aku, filtry. itp) a winą był prawdopodobnie przekaźnik. Lecz czy problem mam w 100% rozwiązany dowiem się zapewne na zimę.
przeczytaj sobie temat:
viewtopic.php?f=2&t=3463
sto.
Kierowca

Silnik: 1.9 CDTI Z19DTJ

Powrót do Napęd, silniki diesla