Astra 3 forum Astra H forum

Opel Astra H forum

Przebieg Opel Astra 3 forum gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Cz�ści do Opla Astra H Profesjonalne odzyskiwanie danych

Układ paliwowy, waż paliwowy który "od" filtra

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem wysokoprężnym.

Moderator: piotii

Układ paliwowy, waż paliwowy który "od" filtra

Postprzez Bosniak » 24 maja 2016, o 19:19

Witam,
Dzisiaj wymieniłem filtr paliwowy, wyczysciłem obudowę filtra i przeglądnąłem węże.
Zapamiętałem sobie że wąż z niebiskim króćem wpięty był do wyjścia z filtra. No i teraz mam dylemat, moim zdaniem przewód ten był źle podpięty i podpiąłem odwrotnie. Tylko że tamto podpięcie wprawiło mnie w zakłopotanie. Proszę o pilną poradę jak sprawdzić który przewód jest od baku?

Moim zdaniem ten wąż jest od baku, tak wskazywał przynajmniej kierunek w którym był puszczony
https://www.google.pl/imgres?imgurl=htt ... mrc&uact=8

Czy to prawda?

Z kolei przewód wychodzący z filtra (moim zdaniem) to ten z zgrubieniem, podpięty z lewej strony do bloku silnika,
http://imged.pl/waz-przewod-rurka-paliw ... 12888.html

Proszę o pomoc
Bosniak
Kierowca

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTH

Re: Układ paliwowy, waż paliwowy który "od" filtra

Postprzez szmic » 24 maja 2016, o 22:16

wąż z drugiego linku to filtr-pompa CR a nie blok silnika, po co kombinujesz z zamianą miejsc węża skoro było dobrze i auto paliło,
szmic
Weteran

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTJ

Postprzez Bosniak » 25 maja 2016, o 08:24

To zapytam inaczej, pompa Common Rail jest zaraz przy bloku, z jego lewej strony (stojąc przed silnikiem) ?

Tak działało przedtem i w drugą stronę też działa, tylko że filtr nie pełnił do konca swojego zadania. Obudowy tego filtra na necie pokazują ewidentnie ze niebiski króciec powinien isc do wejscia filtra, a u mnie było odwrotnie;/
Bosniak
Kierowca

Postprzez szmic » 25 maja 2016, o 09:09

Powinno być tak i nie sugeruj się strzałkami, bo nie wiadomo co projektant miał na myśli, wszystkie tak mają i paliwo jest filtrowane prawidłowo, wynika to z konstrukcji przepływu paliwa w dekielku obudowy, sprawdziłem u siebie w DTJ i jest tak samo, tak montuje fabryka
Obrazek
szmic
Weteran

Postprzez Bosniak » 25 maja 2016, o 16:38

Z twoich wypowiedzi rozumie ze miałem źle podpięte przewody paliwowe do filtra. Oczywiście nie chodzi mi tutaj o jakieś kombinowanie z autem, czy coś w tym stylu, tylko o to że prawdopodbnie jakiś "mechanik" odpiął a później strzelał który przewód do którego otworu I z 50% szansą źle strzelil:P

Auto działoło przedtem I teraz teź działa, ale jednak wolę jak jest tak podpięte jak ktoś to zaprojektował.

Teraz mam na wyjściu z filtra podpięty wąż do pompy CR, na wejsciu do filtra jest podpięty waż z baku z niebiskim króćcem:P
Bosniak
Kierowca

Postprzez szmic » 25 maja 2016, o 18:02

Kolego żebyśmy się dobrze zrozumieli i nic nie pokręcili, na fotce powyżej z niebieskim plastikiem - wąż do pompy , z białym ze zbiornika, wiem że na obudowie jest opisane biały OUT a niebieski IN i strzałki mówią co innego , tak jest zamontowane w AH , w poprzednich modelach z silnikami DTI również jest tak założone, jest to logiczne paliwo podawane ze zbiornika idzie do środka filtra i po przefiltrowaniu wychodzi boczkiem wężykiem z niebieskim plastikiem
szmic
Weteran

Powrót do Napęd, silniki diesla