Hej,
Ja mogę zabrać głos, jeżdżę od roku na CrossClimatach Michelin i raczej nie tęsknię za oponami zima/lato.
Fakt, że nie eksploatuję ich w górach tylko w większości w mieście ok. 75% przebiegu. nie jeżdżę agresywnie raczej normalnie a roczny przebieg u mnie nie przekracza 15tys. km.
W lato dla mnie ta opona zachowuje się jak letnia jest cicha, bardzo dobrze odprowadza wodę w deszczowe dni, hamowanie także nie mam nic do zarzucenia zarówno na sucho jak i mokro.
W zimę miałem okazję jechać po śniegu może ze 3-4 razy do tej pory, nie miałem problemu z trakcją, to samo z hamowaniem. Jeździłem po dużym zaśnieżonym parkingu w ramach testu i naprawdę byłem pod wrażeniem że trzeba się postarać żeby samochód wyprowadzić z równowagi.
Jestem świadomy, że typowa dobra zimówka będzie miała przewagę na śniegu lub tym bardziej na lodzie, ale dla mnie to co ta opona oferuje jest wystarczające.
Pod koniec 2015 roku kupiłem je jeszcze w dość znośnej cenie, zanim się zaczął bum na te opony, teraz widzę że 1 szt jest o ok. 100zł droższa niż przed rokiem w rozmiarze 205/55/R16.
Po roku eksploatacji (ok. 12tys. km) mierzyłem grubość bieżnika miernikiem i zużycie było minimalne poniżej 1mm
A tu ostatni test całorocznych Auto Świata z 2016r. (205/55R16):
http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/t ... ode/enc349
Pzdr.