Astra 3 forum Astra H forum

Opel Astra H forum

Przebieg Opel Astra 3 forum gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Cz�ści do Opla Astra H Profesjonalne odzyskiwanie danych

wyświetlacz

Moderatorzy: piotii, miranda

wyświetlacz

Postprzez conoor » 12 mar 2013, o 13:37

witam jestem tu nowy zatem przyznam sie bez bicia-nie trybie jeszcze jak sie poruszać po tym forum więc jesli temat był to z góry przepraszam :D
od tygodnia jestem jeszcze szczęśliwym posiadaczem asterki jednak nurtuje mnie pytanko odnośnie wyświetlacza
moja astra posiada wyświetlacz typu BID i tak:na wyświetlaczu głównym w pierwszym wierszu mam godzine i temperature,w drugim mam obsługe cd itp,a w trzecim jakieś spalanie -i pytanie -co to jest za spalanie bo pokazuje mi non stop 13,6l /100km choć ostatnio gdy temperatura spała pokazał 12,8 nie bardzo to ogarniam ???autko mam sprowadzone i wszystkie ksiązki są po niemiecku :( -na której stronie wyświetlacza szukać spalania no chyba ze to jest to -to pozostaje sie pociąć :(
conoor
Nauka jazdy

Silnik: 1.6 Z16XEP

Re: wyświetlacz

Postprzez kliner308 » 12 mar 2013, o 14:14

Spalanie, które Ci się wyświetla to prawdopodobnie średnie na jakimś tam dystansie (od momentu skasowania) innej opcji nie ma. Ale da się to oczywiście zmienić i to bardzo prosto, klikasz BC a następnie kursorem tym na dole gdzie są 4 strzałki wybierasz (góra-dół) dane, które chcesz zobaczyć, jest tam spalanie chwilowe, na danym dystansie od skasowania, zasięg w km ile możesz jeszcze przejechać średnio licząc na ostatnich 50km, stoper i to chyba wszytko(może coś jeszcze ale nie pamiętam w tej chwili. Wybierasz daną funkcję czyli np chwilowe spalanie (powinieneś je zauważyć, przy zapalonym silniku na postoju będzie ilość litrów na 1h) i wtedy albo czekasz, sam powinien się zapamiętać i po kilku sekundach wyświetlić główny ekran z tym właśnie wybranym spalaniem albo zatwierdzasz to kursorem wciskając go.
Nawigując po opcjach BC możesz je resetować naciskając i trzymając chwile kursor w lewą stronę.
kliner308
Kierowca

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTH

Postprzez conoor » 12 mar 2013, o 15:33

serdeczne dzięki >kliner< a tak z ciekawości zapytam czy w tym wierszu można ustawić np.date heheh tak zeby oczy nie bolały :)
conoor
Nauka jazdy

Postprzez kliner308 » 12 mar 2013, o 15:54

Z tego co mi wiadomo to raczej nie, można ustawić tylko to co jest do wybrania. Żeby oczy nie bolały od spalania to ustaw sobie przejechany dystans, będziesz miał dodatkowy oprócz tego w zegarach ;)
kliner308
Kierowca

Postprzez conoor » 12 mar 2013, o 15:58

wszystko pięknie ale na wyświetlaczu wszystko jest po niemiecku a ja germańskiego nie trybie do tego jakieś skróty i jestem w czarnej d... :) wiesz może która to strona by ustawić opcje o której wspomniałeś?!
conoor
Nauka jazdy

Postprzez kliner308 » 12 mar 2013, o 16:04

Też mam po niemiecku i słabo znam ten język ale wszystkiego można dopatrzeć się intuicyjnie, dane w km są chyba tylko 2 do wyboru, jeden to teoretyczny możliwy dystans do przejechania na obecnym paliwie a drugi to ten chwilowy, który kasujesz, spróbuj usunąć na tym albo na tym lewym przyciskiem kursora i będziesz wiedział :D
kliner308
Kierowca

Postprzez conoor » 12 mar 2013, o 16:08

okey dzięki ide coś zepsuć :D -przy okazji -śliczna ta twoja czarnulka ;)
conoor
Nauka jazdy

Postprzez kliner308 » 12 mar 2013, o 16:36

Też mi się podoba i jestem bardzo zadowolony z wyglądu jak i stanu technicznego ale to już nie w tym temacie a więc powodzenia ;)
PS. Postaram się dodać temat z opisaniem funkcji w tym wyświetlaczu +foty, tak żeby już było dla innych
kliner308
Kierowca

Powrót do Karoseria, wnętrze, elektryka nadwozia