Witam.
Od pewnego czasu zauważyłem problemy z klaksonem - czasami był, czasami nie było. Oddałem ostatnio auto do mechanika właśnie pod kątem sprawdzenia i ewentualnej wymiany klaksonu, jednak po ściągnięciu go z auta, sprawdzaniu i ponownym włożeniu klakson chodził. Wczoraj znów zaczął zanikać - raz jest, raz nie ma.
Wyczytałem na internecie kilka tematów, że może być CIM, może jakieś zwarcie etc. ale nigdzie niestety brak jednoznacznej odpowiedzi, albo z dużą dozą prawdopodobieństwa.
Oprócz klaksonu zauważyłem, że na wielofunkcyjnej kierownicy jest problem z kółkiem (tym do przerzucania między zasięgiem auta, średnim spalaniem, chwilowym itp) - czasem nie da się nic przerzucić, czasem tylko w górę działa, czasami całe działa - brak reguły. Cała reszta na kierownicy działa ok.
Dzisiaj po przeczytaniu kilku tematów na necie stwierdziłem, że na WYŁĄCZONYCH światłach jest klakson, kółko działa bez wad, ale wystarczy, że włączę światła i już nie ma klaksonu, a kółko różnie działa. Czy to na pewno wina CIM? Jakieś porady jak to naprawić czy tylko wymiana?
Pozdrawiam.