Moderatorzy: piotii, miranda
przez zmrzlik » 2 lut 2012, o 00:57
Witam. Od czasu do czasu zaświeca mi się kontrolka akumulatora i samochodzika z kluczem wtedy wszystkie wskazniki spadaja do zera. trwa to chwile nie wpływa na jazde samochodu, ale na komfort juz tak. Wtedy czesto zanika podswietlanie konsoli środkowej. Potrafi kilkakrotnie tak sie zrobic pod rząd pozniej juz wszytko działa normalnie. Wcześniej zaobserwowałem to raz lub dwa na przestrzeni 1/2 roku, przy tych mrozach już czesciej i dodatkowo czasami właczaja sie wycieraczki lub długie światłą gasną na chwile. Co to może być ??? Z góry dziekuje za podpowiedzi
-
zmrzlik
- Nauka jazdy
-
- Silnik: 1.8 Z18XER
przez borsuk » 2 lut 2012, o 08:47
zmrzlik napisał(a):Witam. Od czasu do czasu zaświeca mi się kontrolka akumulatora i samochodzika z kluczem wtedy wszystkie wskazniki spadaja do zera. trwa to chwile nie wpływa na jazde samochodu, ale na komfort juz tak. Wtedy czesto zanika podswietlanie konsoli środkowej. Potrafi kilkakrotnie tak sie zrobic pod rząd pozniej juz wszytko działa normalnie. Wcześniej zaobserwowałem to raz lub dwa na przestrzeni 1/2 roku, przy tych mrozach już czesciej i dodatkowo czasami właczaja sie wycieraczki lub długie światłą gasną na chwile. Co to może być ??? Z góry dziekuje za podpowiedzi
Sprawdzałeś ładowanie i akumulator?
-
borsuk
- Starszy kierowca
-
- Silnik: 1.7 CDTI Z17DTL
przez marb » 2 lut 2012, o 11:52
Standardowo sprawdź, czy są jakieś błędy.
Wyłączanie prądożernych urządzeń przez komputer to objaw problemów z ładowaniem (np. alternator, luz na stykach, przerwany kabel itp.).
-
marb
- Starszy kierowca
-
- Silnik: 1.9 CDTI Z19DT
przez sebox » 2 lut 2012, o 22:16
Koledzy dobrze radzą...
Odłącz aku, sprawdź kable,wyczyść klemy... posmaruj smarem miedziowym, mogło coś zaśniedzieć przy takiej pogodzie.
Sprawdź również miernikiem, ładowanie...
-
sebox
- Klubowicz
-
- Silnik: 1.7 CDTI Z17DTH
przez deepower » 17 cze 2013, o 11:10
A może trzeba sprawdzić sterownik deski rozdzielczej CIM jak jest słaba masa to tak też się dzieje i zacina się kierunkowskaz. W ASO jest kampania na tą część zakładają pierścień żeby była lepsza masa i zmieniają oprogramowanie i pomaga.
-
deepower
- Klubowicz
-
- Silnik: 1.7 CDTI Z17DTH
Powrót do Karoseria, wnętrze, elektryka nadwozia