Witam,
pozwolę sobie odświeżyć wątek Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem Astry GTC 1,7 CDTI Z17DTH(74kw/101km). Auto z 2008r ma przejechane 75 000km - przebieg potwierdzony.
Jak to po zakupie przymierzam się do wymiany filtrów i oleju i tu pojawił się problem. Nie wiem na jakim oleju do tej pory jeździła moja Astra. Człowiek od którego kupiłem nie wnikał w to co mechanik wlewał mu do silnika, robił wymiany na czas i do przodu. W komorze silnika nie ma karteczki z opisem oleju jaki był zalany przy ostatniej wymianie :/ Rozmawiałem z mechanikiem który serwisował auto przez ostatnie 3 lata w kraju, niestety on też nie pamięta jaki olej był wlewany. Po stanie silnika - suchy, zero wycieków i po przebiegu zaproponował mi syntetyk 5W40.
Co o tym sądzicie ?? Czy wlać przyzwoitej jakości 5W40 i nie martwić się że wcześniej mogło być coś innego...? Czy może zaryzykować syntetyk o innej wartości 5W30 lub nawet 0W30 / 0W40 ?
Dodam jeszcze że mam książkę serwisową z Belgi w której ostatni wpis jest z 2010 przy 35tyś km z wpisem że było zalany 10W40, co wydaje mi się bzdurą przy tak małym przebiegu lać półsyntetyk... Co do książki i wpisu nie mam pewności co do wiarygodności.