przez mateusz » 15 cze 2014, o 16:47
z tego co sie dowiedzialem od opla to on ciagnie instalacje ale jesli klient nie chce to nie montuja tego. np tu jest pod alarm, mozesz miec na dole kostke do czujnika plynu spryskiwaczy czy plynu chlodniczego. w tylnich drzwiach (jesli masz na korbke) jest do kostki instalacja pod el. szyby. ale jak wyglada sprawa, np czujnikow parkowania czy cisnienia opon to nie wiem. tak samo jest sprawa z SPORT, mam ten przycisk, wylacza sie nim ESP, ale jak go wlacze to widac roznice w jezdzie (chodzi mi tu o moc i pedal gazu) ale nie posiadam IDS+. i nie wiem czy kable sa pociagniete do tego czy nie. a chcialbym to zrobi bo spotkalem tydz temu kolege ma to samo autko co ja i posiada IDS'a i powiedzial ze to zajebista sprawa, trzyma sie drogi jak nalezy ale zeby to zamontowac mam rozbierac pol auta, (albo zeby parktroniki z tylu) to ja dziekuje, bo robocizna wyjdzie wiecej niz montowane udogodnienia. mozna samemu zamontowac cos (ja tak zrobilem z czujnikiem plynu do spryskiwaczy).
podsumowujac widzac wtyczki roznorodne w roznym miejscu a komputer nie widzi bledow to poprostu jest to dodatkowa instalacja pod cos przygotowana. takze nie bac sie tego ze cos wisi i nie wiadomo skad i do czego ten kabelek. niestety pytalem sie opla o plan instalacji do klimy (musialem rurke wymienic a nie wiedzialem jaka kupic) to powiedzial ze to tajemnica serwisowa, wiec tak samo by bylo jakbym chcial plany instalacji z auta zeby posprawdzac co gdzie i jak. moze jakis dobry kolega z forum, ktory pracuje w oplu podrzuci plany instalacji elektronicznej, klimy, itp bo jesli chce sie samemu cos zrobic i zdiagnozowac to bylaby to bardzo pomocna informacja